Οι απαντήσεις μας στα δικά σας ερωτήματα για την κρίση

Την Τετάρτη 11 Απριλίου από τις 4 ως τις 9μμ, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποδέχτηκαν ερωτήσεις πολιτών που υποβλήθηκαν διαδικτακά μέσα από το κανάλι τους στο facebook, το twitter αλλά και μέσω email τις οποίες και απάντησαν ζωντανά.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν την οικονομική κρίση και τις προτάσεις του κόμματος για τη διέξοδο της χώρας από αυτή.

Παρακάτω παρατίθεται ο άμεσος αυτός διαδικτυακός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους πολίτες:

@aristosbusy: Πού βρήκατε τα λεφτά για τηλεοπτ διαφήμιση; Γιατί δεν τα κάνατε κάτι πιο χρήσιμο; | Winona Kathrin Perikins: Τι κάνετε τη κρατική επιχορήγηση; Τι δινετε σε τηλεοπτικά σποτάκια;
 Το διαφημιστικό σποτ που προβληθηκε στην τηλεόραση αυτές τις μέρες, κόστισε συνολικά 35.000 ευρώ, για το συνολο της παραγωγής του και της προβολής του.

Κάθε χρόνο ξοδεύουμε περισσότερα για ενίσχυση (μη κομματικών μας) κοινωνικών δράσεων: πχ διαθέσαμε  40.503 ευρω το 2011   (υποστήριξη τοπικών ή θεματικών πρωτοβουλιών πολιτών).

Πέρσι βάλαμε στην άκρη από κρατική επιχορήγηση που δεν ξοδέψαμε, τουλάχιστον 400.000 ευρώ από τα 800.000 που πήραμε, τα οποία παραμένουν τραπεζικά διαθέσιμα για την υποστήριξη κοινωνικών δράσεων και της τρέχουσαςλειτουργίας του κόμματος, που πάντοτε απορροφά μικρότερο ποσον απο τα διαθέσιμα.

Υπενθυμίζουμε οτι παγια θέση μας είναι να μειωθεί κατά 50% η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και κατά (επιπλέον) 50% η αμοιβη των βουλευτών.

Μιχάλης Παναγόπουλος: Θέλω να θέσω και εγώ ένα ερώτημα για αύριο: Καθώς δημοσκοπικά οι ΟΠ κινούνται κάτω από όριο του 3% για είσοδο στη βουλή, γιατί δεν κάνουν κάποιου είδους προεκλογική συνεργασία/συμφωνίαμε την ΔΗΜΑΡ, αφού έχουν πολύ παρόμοια προγράμματα, θέσεις και νοοτροπία;

Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις, εκτός από 1-2 εταιρίες που παραδοσιακά μας παρουσιάζουν χαμηλά, συγκλινουν ότι είμαστε πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Το τελευταίο 5μηνο, άλλωστε, τα φώτα ήταν εκ των πραγμάτων στραμμένα σχεδόν αποκλειστικά στη Βουλή και τα κόμματά της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλασματική εικόνα απουσίας μας. Με το ξεκίνημα όμως τηςπροεκλογικής εκστρατείας, αισιοδοξούμε ότι τα φώτα θα στραφούν στο πεδίο των προτάσεων , όπου είμαστε προετοιμασμένοι και πιστεύουμε ότι έχουμε ισχυρό πλεονέκτημα.

Με τη ΔΗΜΑΡ (όπως και με άλλους) είμαστε ανοικτοί σε προγραμματικό διάλογο, δε νιώθουμε όμως ότι την έχουμε προνομιακό συνομιλητή. Η ίδια αποφεύγει άλλωστε συστηματικά να “εκτεθεί” με συγκεκριμένες προτάσεις καιέχει καταλήξει καταφύγιο του παλιού ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη. Επιπλέον, δεν έχει δώσει συνέχεια σε καμιά από τις προτάσεις διαλόγου που τους έχουμε απευθύνει, ισως γιατί τις ίδιες προτάσεις διαλόγου τις απευθύνουμε καισε άλλους.

Spyros Kavadias: Το πρωτο που πρεπει να γινει ειναι να αποκτησουμε κρατος που λειτουργει σωστα και δικαια. Απο τον ταμια στην εφορια και τον καθε αστυνομικο μεχρι την κορυφη της πυραμιδας. Ποιες ειναι οι ιδεες που εχετε για λειτουργικηκαι δικαια δημοσια διοικηση;

Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι «μεγαλύτερο» ή «μικρότερο» κράτος, αλλά διοίκηση που να ανταποδίδει στην κοινωνία τις δαπάνες που γίνονται γι’ αυτή, και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες και υποστήριξη.Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, δεν είναι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων (που ως σύνολο βρίσκεται περίπου στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών), αλλά η διάρθρωση, ο προσανατολισμός του και ηαποδοτικότητά του. Αν λοιπόν η διοίκηση αναπροσανατολιστεί σε αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες και κατευθύνσεις ανταποδοτικές για την κοινωνία και την οικονομία, τότε θα αξιοποιήσει και όλο το σημερινό της δυναμικό.Αν πάλι διατηρήσει τις σημερινές της παθογένειες, θα αδυνατεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς όσο και να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε υπηρεσιακή ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, πραγματική προώθηση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αξιοποίηση του δυναμικού από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης,τακτική αξιολόγηση του έργου κάθε δημόσιας υπηρεσίας αλλά και των υπαλλήλων ατομικά, ανασχεδιασμό αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών με ανακατανομή ανθρώπινου δυναμικού όπου είναι απαραίτητο, ισχυρούς ελεγκτικούςμηχανισμούς για διαφάνεια και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.  Επιδιώκουμε εξονυχιστικούς ελέγχους στα Πόθεν Έσχες που θα οδηγήσουν εκτός υπηρεσίας τις περιπτώσεις διαφθοράς όλων των βαθμίδων. Είμαστεανοικτοί σε μεταφορά εμπειρίας και σε συμβουλευτική υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και σε καθεστώς επιτροπείας. Λύση δεν είναι οι απολύσεις και η εφεδρεία.  Στηρίζουμε ενιαίο μισθολόγιο που θαεπανορθώνει αδικίες και θα περιορίζει την ψαλίδα υψηλών και χαμηλών μισθών χωρίς λογικές οριζόντιων περικοπών.

Θανάσης Ζούλιας: Να αναπτυχθεί η έννοια της κοινωνικοποιημένης τράπεζας, να εξηγηθεί ο κοινωνικός της ρόλος σε σχέση με την τράπεζα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Να θεμελιωθεί η βιωσιμότητά της κοινωνικής τράπεζα και ο δικός της ρόλος στην δημιουργία μιάς νέας κοινωνίας με διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης της ποιότητας της ζωής και των ανθρώπινων αξιών.

Βασικός παράγοντας εξάπλωσης της κρίσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι η απορρύθμιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Αφετηρία μας είναι πως οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργούν ως υπηρέτες της πραγματικής  οικονομίας προς όφελος των πολιτών και όχι ως απαγωγείς της.

Θεωρούμε πως η διάσωσή των τραπεζών έχει αντίκρισμα για την κοινωνία μόνο ως διάσωση των χαμηλών κυρίως και μεσαίων καταθέσεων και ως διατήρηση δυνατοτήτων για

χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο βαθμό που διατεθεί για το σκοπό αυτό δανεικό δημόσιο χρήμα,το μερίδιο των σημερινών μετόχων να αποτιμηθεί με βάση την αξία κάθε τράπεζας χωρίς την παραμικρή κρατική ενίσχυση. Οι νέες προνομιούχες μετοχές να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου και για το μεταβατικό διάστημα, ο έλεγχος όμως να είναι δημόσιος (π.χ. μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος) και όχι κυβερνητικός ή κομματικός.

Οι μερικώς ευρω-κρατικοποιημένες τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο θα πρέπει να στρέψουν τη δανειοδότησή τους προς την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα προς επενδύσεις απαραίτητες για μια πράσινη στροφή στην οικονομία και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γενικότερα, χρειαζόμαστε εξυγίανση και αυστηρή ρύθμιση του τραπεζικού τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρα από τη μείωση της συστημικής σπουδαιότητας των τραπεζών που «είναι πολύ σημαντικές για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν», η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει τον πλήρη διαχωρισμό σε κάθε τράπεζα των παραδοσιακών τραπεζικών πρακτικών από εκείνες των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων και να απαγορεύσει τα αδιαφανή, πολύπλοκα και κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Τέλος, πέρα από τον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών, θεωρούμε πως ως στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην κρίση είναι απαραίτητο να προωθηθούν μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως οι Ηθικές Τράπεζες (http://www.bancaetica.com/Lang/Content.ep3?LANG=EN), με αξιοποίηση και της διεθνούς εμπειρίας από χώρες που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις.

@campaigns12: H καμπανια σας θ αναδείξει θέματα κρίσης ή θα χετε άξονα τα περιβαλλοντικά;

Για μας δεν υπάρχει διέξοδος για την οικονομία χωρίς ταυτόχρονες απαντήσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον. Φιλοδοξία μας είναι λοιπόν να συνδέσουμε τα θέματα της κρίσης με την περιβαλλοντική διάσταση, καθώς σε καιρούς λιτότητας η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει δυό φορές φτωχότερους.

Αναλυτικά τις προτάσεις μας μπορείτε να δείτε στο http://goo.gl/p4UNt

Constantina Theofilopoulou: Έχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι αν υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες για εθελοντικά χωριά, οικοκοινότητες και αγροτικές κολεκτίβες ως άμεση λύση στην ανεργία και στην φτώχια. Η δεύτερη είναι αν υποστηρίζετε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Ευχαριστώ.

Η απάντηση είναι και στα δύο καταφατική.

Η “βιώσιμη αναζωογόνηση” της υπαίθρου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της πρότασής μας για Πράσινη Στροφή και αναπροσανατολισμό της οικονομίας. Είναι σημαντικό για μας, η πολιτική για την ύπαιθρο να συνδεθεί και με νέους θεσμούς Εναλλακτικής Οικονομίας όπως οι οικοκοινότητες. Για να βρεθούν ευκολότερα διαθέσιμες εκτάσεις για νέους που αναζητούν τέτοιες διεξόδους, προτείνουμε και συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα: απαλλαγή από φόρους περιουσίας για σπίτια και κτήματα που θα διατεθεί για 5-10 χρόνια η χρήση τους σε τέτοια προγράμματα.

Για τη βουλευτική ασυλία, έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια:

Υπουργική και βουλευτική ασυλία αυστηρά οριοθετημένη στα θέματα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική συνταγματική διάταξη, δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην εμποδίζουν με την ψήφο των βουλευτών τους τη δικαστική διερεύνηση καμιάς ποινικής εκκρεμότητας πολιτικών προσώπων.  

Κώστας Καλοκύρης: Οι ελευθεροι επαγγελματιες που ειναι επιστημονες δηλαδη μηχανικοι, δικηγοροι, γιατροι δεν μπορουν να εγγραφουν στο ταμειο ανεργιας στον ΟΑΕΔ. Θα ηθελα την θεση σας. Σας ευχαριστω εκ των προτερω και καλη δυναμη.
Θέση μας είναι ότι επίδομα ανεργίας πρέπει να δικαιούνται όλοι όσοι χάνουν τη δουλειά τους, είτε μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Στηρίζουμε λοιπόν και το αίτημα για δυνατότητα εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ.
Mirella Kalostipi: Χτες το βραδυ στην εκπομπή του Ant1 Ραδιο Αρβυλα, μεταδόθηκε ένα ντοκουμέντο απίστευτης αγριότητας, βαναυσότητας, φρίκης και ό,τι άλλο μπορεί να διανοηθεί νους ανθρώπινου όντος σε επίπεδο βασανιστηρίων ΟΛΩΝ των άλλων γήινων όντων, γης θάλασσας και ουρανού, με σκοπό τη διατροφή, την ένδυση και την ιατρική πρόοδο για τη διαβίωση του ανθρώπινου είδους ζώων. Αυτή η διεστραμμένη εγκληματική πρακτική εναντίον όλων των άλλων ζωων που συνεχίζεται έτσι όπως είδαμε – όσοι αντέξαμε δηλαδή να το δούμε και δεν αλλάξαμε αμέσως κανάλι – παρακαλώ πολύ πέστε μου πώς μπορεί να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΡΑ; ΠΩΣ; ΠΩΣ; ΠΩΣ; Εννοώ ανεξαρτήτως του ποιος θα γίνει κυβέρνηση, πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές κ.ο.κ. ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΛΕΕΙΝΟ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ;
Διαβάστε τις 12 προτάσεις μας για να συνυπάρξουμε στον πλανήτη με τα ζώα, χωρίς να τα φυλακίζουμε, να τα κακοποιούμε, να τα γδέρνουμε, να τα εξοντώνουμε, να τα εμπορευόμαστε, να τα γελοιοποιούμε, να τα κατασπαράζουμε, να τα βασανίζουμε, να τα εκμεταλλευόμαστε ή να τα χρησιμοποιούμε για πειράματα ΕΔΩ:https://www.facebook.com/notes/οικολόγοι-πράσινοι/και-τα-ζωα-εχουν-δικαιωματα/10150653546976048 
Παναγιώτης Αναστασιάδης: Γιατί οι Ο.Π. δεν προτείνουν Κούρεμα / επαναπατρισμό του 40% των χρημάτων σε όσους έβγαλαν ποσα πάνω από 200.000 ευρω με μορφή δωρεάς προς το Ελληνικό κράτος ή κάτι παρόμοιο; (φαίνεται απο τις συναλλαγές στις τράπεζας της Ελλάδας ποιοι έβγαλαν λεφτά έτσι δεν είναι;) Απαγόρευση σε αυτούς να είναι υποψηφιοι βουλευτές, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μπορεί να γίνουν μια επένδυση π.χ. σε παραγωγή ενέργειας με Φ/Β σε όλα τα δημόσια κτίρια/ταράτσες με την ίδρυση δημόσιας εταιρείας όπου τα κέρδη της για 5 χρόνια θα εξυπηρετούν μόνο δημόσιες δαπάνες (παιδεία-Υγεία-επίδομα ανεργίας σε μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων) και για επέκταση της επένδυσης. Όσοι δεν φέρουν πίσω τα χρήματα που τους αναλογούν χάνουν την Ελληνική Υπηκοότητα.

Να πάνε Αλλού!!

Με το θέμα αυτό έχουμε ασχοληθεί συστηματικά. Παρεμβάσεις για την κάλυψη των ελληνικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν κάνει και οι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα έχει κάνει αίσχη στην προσπάθεια να τους προστατέψει από ελέγχους και να τους ρίξει στα μαλακά.

Πρότασή μας, που έχουμε καταθέσει ήδη, είναι:

Όλα τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, να διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπιστούν και να δεσμευθούν εξ ολοκλήρου, ως προϊόντα παράνομων πράξεων, οι περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Το αίτημα αυτό το επαναλαμβάνουμε συνεχώς από το Μάιο του 2010.

Ποσά που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, να συνεχίσουν να φορολογούνται και στην Ελλάδα, στα πλαίσια της συνολικής φορολόγησης των περιουσιών (με αφαίρεση φυσικά των αντίστοιχων φόρων που τυχόν πληρώνουν στο εξωτερικό).

Αφαίρεση ιθαγένειας δεν επιτρέπεται πάντως από το Διεθνές Δίκαιο, και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Spiro Baden: Δεν μας έχετε διευκρινίσει ακριβώς τις θέσεις σας περί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων …. (Σκόπια, Τουρκία, Μετανάστες κτλ)

Για την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, σας παραθέτουμε το σχετικό κεφάλαιο από το πρόγραμμά μας:

Για την οικολογική αντίληψη, οι άμεσοι γείτονες είναι αναγκαίοι συνεργάτες και όχι υποψήφιοι εχθροί, καθώς το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αντίστοιχη προοπτική των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, μπορούν να συμβάλουν θετικά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε την Ελλάδα σε ρόλο «ακραίου προπυργίου» σε μια «Ευρώπη-Φρούριο».

  • Καταδικάζουμε τονεθνικισμό και τον αλυτρωτισμόαπό όπου κι αν προέρχεται. Η επιστροφή σε εθνοκεντρικές λογικές δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά δημιουργεί πρώτα από όλα πρόβλημα στις χώρες που την καλλιεργούν. Η ανοικτή κοινωνία που προωθούμε συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό κα ι τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων.
  • Αντιτασσόμαστε στη λογική της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της. Επιδιώκουμε δραστικήμείωση τωνεξοπλισμώνκαι εμμένουμε στο στόχο για διάλυση του ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών, δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην ανάγκη ακόμη και μονομερώς.
  • Τα θέματαμειονοτήτωνείναι ζήτημαανθρωπίνων δικαιωμάτωνκαι όχι διακρατικών σχέσεων.Ζητάμε από τη χώρα μας να κυρώσει άμεσα την ευρωπαϊκή σύμβαση – πλαίσιο για τις μειονότητες και την αντίστοιχη σύμβαση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.
  • Ηπεριφερειακή συνεργασίαείναι πρώτα υπόθεση βιωσιμότητας και μετά επιχειρηματικής δράσης. Προτεραιότητα οφείλουν να έχουν στόχοι όπως το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, η απόκρουση των μεταλλαγμένων, η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και της ήπιας ενέργειας, η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, η βελτίωση των όρων ζωής των παραμεθόριων πληθυσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραδοσιακές διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν στο φως των νέων δεδομένων.

  • Για τηνυφαλοκρηπίδαστο Αιγαίο, προτείνουμε οριοθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δίνουμε προτεραιότητα σε προκαταρκτική συμφωνία για αμοιβαίο αποκλεισμό κάθε υποθαλάσσιας έρευνας για πετρέλαιο.
  • Για τη διαφορά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζουμε ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι «πιο Μακεδόνας» από τις υπόλοιπους.Αν και κάθε χώρα αλλά και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της,όμως όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης.Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
  • Για τοΚυπριακό, εμμένουμε στην προοπτικήσυναινετικής λύσηςβασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα σημεία που είχαν δεχθεί οι δυο πλευρέ ς για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων. Ενισχύουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και την κατάρρευση του “μύθου” ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί.

Για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο, μπορείτε να δείτε:

Για τις εκθέσεις προόδου Τουρκίας και ΠΓΔΜ.  http://goo.gl/3yzoH http://goo.gl/ADJa5

Για τις αντίστοιχες εκθέσεις. http://goo.gl/RFxvm http://goo.gl/2pTJy

Για τη φετεινή έκθεση προόδου ΠΓΔΜ.  http://goo.gl/aEp74

Για τη φετινή γραπτή δήλωση για Αμμόχωστο.  http://goo.gl/QuDlp

Περσινό άρθρο περί των επιθέσεων κατά Τρεμόπουλου.  http://www.eklogika.gr/articles/536

Η μεταναστευτική πολιτική πάντως ανήκει σε τελείως διαφορετική κατηγορία. Αν θέλετε, μπορούμε να σας απαντήσουμε χωριστά, αργότερα.

Kost Man: Χτες οι ΟΠ βγάλανε μια ανακοινωση όπου σχεδόν καταδίκαζαν την απεργία των ναυτικών και μιλουσαν για άλλους τρόπους διεκδίκησης. Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε κάποιους απ΄αυτούς που να είναι πιθανόν αποτελεσματικοί?

Στην ανακοίνωσή μας μιλούσαμε για δίκαια αιτήματα, αλλά και για ανάγκη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών.

Για το παράδειγμα που ζητάτε:

Θα σκεφτόσασταν μια Μέρα Δράσης, σε συνεργασία με τους δήμους και τους κοινωνικούς φορέις, όπου θα απεργούσαν με κάλυψη της ΠΝΟ μόνο οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των εισιτηρίων, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα άφηναν τους πάντες (ή έστω μόνο τους επιβάτες) δωρεάν; Δε θα γινόταν, σε μια τέτοια περίπτωση, υπόθεση όλης της κοινωνίας, η υπεράσπιση των  ναυτεργατών;

@NicolasElicas: Τί στάση θα κρατήσετε στο θέμα του νέου φορολογικού, όχι μόνο ως προς την δομή του αλλά και ως προς την λειτουργικότητά του;

Για το φορολογικό έχουμε καταθέσει δική μας συνολική πρόταση, σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που προωθούνται. Στα τελυταία, ίσως το πιο εξοργιστικό είναι οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις φόρων, εμ μέσω δημοσιονομικής κατάρρευσης,  στα μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα εταιριών και κέρδη στο χρηματιστήριο.

Την πρότασή μας τη  βρίσκετε ολόκληρη στο  http://goo.gl/Gl98S 

Alexandros Filippidis: Εάν οι Οικολόγοι Πράσινοι μπουν στην Βουλή, ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουν;
Εξαγγελίες για το “πρώτο νομοσχέδιο” έχουν συνήθως επικοινωνιακό χαρακτήρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα σταθμίσουμε τις επιλογές μας ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στη νέα Βουλή. Εκεί θα κριθεί αν θα προωθήσουμε κάτι που θα έχει πιθανότητες να υιοθετηθεί, ή αν θα επιλέξουμε θέματα που επιδιώκουμε κυρίως να αναδείξουν ρήξεις κα να προκαλέσουν ευρύτερο διάλογο. 
@Nico_Farma: Ρε σεις, εχετε δει τι αυτοκινητο-μαουνα οδηγει ο καφετζο? Σκετο τερας ενα πραμα.

Δεν έχει τύχει να το δω.

Πάντως ο Αντώνης Καφετζόπουλος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους Οικολόγους Πράσινους εδώ και πολύ καιρό. Σε συνέντευξή του στο ΠΟΝΤΙΚΙ-ART είχε μιλήσει για την απογοήτευση που του προκάλεσε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος που αρνηθήκαμε το υφυπουργείο που είχε προσφέρει το 2009 ο Γ. Παπανδρέου όταν σχημάτιζε την πρώτη του κυβέρνηση.

@fotisk: Πιστεύετε πως οι μετριοπάθεις φωνές όπως οι δικές σας έχουν θέση σ´ αυτη την εκλογική αναμέτρηση; #DialogosGR

Δεν ξέρω αν είμαστε μετριοπαθής φωνή, προσπαθούμε πάντως να σκεφτόμαστε καθαρά και νηφάλια, όσο οργισμένοι κι αν νιώθουμε κι εμείς με όσα συμβαίνουν.  Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν, όχι μόνο το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις διεξόδου.

Όπως λέγαμε στη σημερινή δήλωση της επικεφαλής της εκστρατείας μας Ιωάννας Κοντούλη για την προκήρυξη των εκλογών, ” είναι η ώρα να επικεντρωθεί επιτέλους η συζήτηση στις εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη μέρα. Απέναντι στα γνωστά διλήμματα και την κινδυνολογία, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου, καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν καθαρά και να δώσουν μαζί μας τη μάχη για ισχυρή πράσινη παρουσία στην επόμενη Βουλή“.

Nicolas Mastoras G. ‏ @NicolasElicas: @Ecogreens Αν ήσασταν ήδη στην βουλή, θα ψηφίζατε ή όχι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ της κ. Διαμαντοπούλου; Αν όχι, γιατί;

Τα προβλήματα των ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι το άλλοθι της κυβέρνησης για την κατάλυση του δημόσιου και αυτοδιοίκητου χαρακτήρα τους. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και αξιακής κρίσης, η αναβάθμιση του ρόλου των Πανεπιστημίων, ο σεβασμός του ακαδημαϊκού και δημόσιου χαρακτήρα τους, η ενίσχυση της Δημοκρατίας  και της πολυφωνίας είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ποιοτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που να αντιστοιχεί στις ανάγκες των καιρών και όχι των αγορών,  αποτελώντας επένδυση για την διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση.

Ο μέχρι σήμερα προσχηματικός διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει και δεν οδηγεί σε βιώσιμες αλλαγές.

Αντί να εκβιάζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στο παραπέντε και να επιχειρούνται αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί η ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αμφιβόλου ποιότητας παζάρια και συμφωνίες, οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε τον ουσιαστικό διάλογο για την εύρεση κοινών τόπων και συγκλίσεων, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης παιδείας,με ένα δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, που θα προσφέρει  δωρεάν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας:

«Τα υπαρκτά προβλήματα των ΑΕΙ θα λυθούν με περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια και όχι με τον περιορισμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών και την επίθεση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο, που επέλεξε η κυβέρνηση αντί της συναίνεσης και του διαλόγου. Έστω και την ύστατη στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τον ουσιαστικό -και όχι προσχηματικό- διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία για ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, θεμέλιο διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2458:2011-08-23-12-54-58&catid=13:edjucation&Itemid=29 

George Agapitidis ‏@JobsforGreece: Θέλετε ερωτήσεις για ν απαντήσετε για τη κρίση. Που ήσασταν 4 χρόνια; Δυο χρόνια Μνημόνιο και δεν σας ακούσαμε. | Robert Beaver: Δεν ειδαμε να εχετε ιδιαίτερη δραστηριότητα τα 4 τελευταία χρονια; Με τι ασχολούνται τα στελέχη σας;

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν αρκετή προβολή στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Αμέσως μετά, όμως, φάνηκαν να εξαφανίζονται από το προσκήνιο, καθώς η δημοσιότητά τους περιορίστηκε στο ελάχιστο.

Ήταν όμως πραγματικά «εξαφανισμένοι»; Σας απαντάμε ότι ζωή δεν είναι μόνο η Τηλεόραση!

Σας δίνουμε ένα σύντομο χρονικό με τις βασικότερες πρωτοβουλίες και δράσεις τους όλο αυτό το διάστημα.

Δεκέμβριος 2009:

Καμπάνια για την κλιματική αλλαγή, ενόψει  της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Εκδήλωση στο Σύνταγμα, περιοδεία στη Μεγαλόπολη, ναυλωμένο «τρένο της κλιματικής αλλαγής» από  Θεσσαλονίκη μέχρι Κοζάνη.

Πρόταση στον υπουργό Υποδομών για υιοθέτηση σιδηροδρομικής λύσης στα Τέμπη, μετά τον πολύμηνο αποκλεισμό τους. Η πρόταση προβάλλεται πανηγυρικά, αλλά δεν προχωρεί.

Μάρτιος 2010

Οργανώνουν επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωβουλευτών Ρεμπέκα Χαρμς, συν-επικεφαλής των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο,  και Σβεν Γκήγκολντ. Προβάλλεται το αίτημα για ευρωπαϊκές  εγγυήσεις δανεισμού προς την Ελλάδα, ως απάντηση στην άνοδο των σπρεντ.

Απρίλιος 2010

Με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο,  πριν ακόμη την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Μιχ. Τρεμόπουλος θέτει στην Κομισιόν το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, ως εναλλακτικής λύσης στο Μηχανισμό Στήριξης που ήδη ετοιμαζόταν. ΄

Η αναλυτική Πράσινη θέση για την κρίση, οριστικοποιείται μια μόλις μέρα μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απορρίπτουν το δανεισμό από την τρόικα, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την έκδοση ευρωομολόγου που είχε προτείνει σχεδόν ομόφωνα το ευρωκοινοβούλιο . Αντί για τις συνταγές λιτότητας, ζητούν διαφάνεια, κάθαρση, εξορθολογισμό δαπανών, επενδύσεις Πράσινης Στροφής για τόνωση και αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας.

Μάιος 2010

6 προτάσεις για διαφάνεια, κάθαρση και δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκεκριμένες προτάσεις για εντοπισμό και δέσμευση των γκρίζων περιουσιών από διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Ολοκληρωμένη πρόταση για εξυγίανση του ΟΣΕ με αναβάθμιση του έργου του. Ο κ. Ρέππας θα αφήσει μέχρι τέλους αναπάντητο το αίτημα για συνάντηση μαζί του.

Ιούνιος 2010

Έκθεση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, για τη διαφάνεια στα κοινοτικά κονδύλια. Ψηφίζεται με συντριπτική πλειοψηφία στην ολομέλεια.

Ιούλιος 2010

Ναυλωμένο «πράσινο τρένο», από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα, κατά των σχεδίων για κλείσιμο γραμμών του ΟΣΕ.

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υποδομών, για τον ΟΣΕ. Η οδός Χαριλάου Τρικούπη μετονομάζεται συμβολικά σε «οδό Δημητρίου Ρέππα, σφαγέως των σιδηροδρόμων»

Σεπτέμβριος 2010

Παρουσίαση, στη ΔΕΘ,  της πράσινης πρότασης διεξόδου από την κρίση.

Ερωτήσεις Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, αποκαλύπτουν ότι το πραγματικό έλλειμμα του ΟΣΕ είναι μόλις 10% αυτού που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως επιχείρημα για να κλείσουν το σιδηρόδρομο.

Αίτημα στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για συναντήσεις με θέμα τον ΟΣΕ, ώστε να αποκαλυφθεί η λαθροχειρία με το έλλειμμα και να παρουσιαστεί η εναλλακτική λύση εξυγίανσης. Ανταποκρίθηκε τελικά μόνο ο κ. Κουβέλης.

Οκτώβριος 2010

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν ψήφο για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, απορρίπτοντας το δίλημμα κυβέρνησης και αριστεράς για ψήφο υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Πράσινοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται στις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παντού όπου υπήρχαν ανεξάρτητοι πράσινοι συνδυασμοί.

Νοέμβριος 2010

Ανήμερα με την επέτειο του Πολυτεχνείου ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για το fast track, που ουσιαστικά θέτει σε αναστολή την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι το παρομοιάζουν με στρατιωτικό νόμο για το περιβάλλον και βάζουν στη Βουλή τριάντα πλαστικά τανκς που μοιράζονται στα γραφεία των κομμάτων και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011

Παρέμβαση για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Τονίζουν τη μη βίαιη διάσταση της καμπάνιας,  συναντιούνται με τον υπουργό Εσωτερικών για να προτείνουν πλαίσιο διαλόγου για λύση.

Μάρτιος 2011

Διάβημα στον υπουργό Οικονομικών, για την αδιαφορία να προωθηθούν τα μέτρα διαφάνειας και κάθαρσης που είχαν προτείνει από το Μάιο του 2010.  Τονίζουν ότι λύση δεν είναι νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η αποτελεσματική είσπραξη των ήδη προβλεπόμενων εσόδων.

Απρίλιος 2011

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν στοιχεία για το ελληνικό πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς που το υποστηρίζουν. Δημόσια διαμαρτυρία έξω από την Ακαδημία Αθηνών, επιτροπή της οποίας είχε προτείνει στροφή της χώρας στην πυρηνική ενέργεια.

Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για το Ελληνικό.  Με πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων, ο Ν.Χουντής συνυπογράφει ερώτηση Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν για την εκποίηση.

Μάιος 2011

Παρέμβαση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μεσοπρόθεσμο, με ανοικτή επιστολή. Προτείνουν εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ιούνιος 2011

Αυθαίρετο των Οικολόγων Πράσινων στήνεται για λίγες ώρες απέναντι στη Βουλή, ως διαμαρτυρία για τη σκανδαλώδη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης των Ο.Π. για την οικονομία, με τίτλο «Να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση» και συμμετοχή γνωστών οικονομολόγων: Γ. Βαρουφάκης, Κ. Καλλωνιάτης, Π. Ρυλμόν.

Εκδήλωση με πρωτοβουλία Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, για την ελληνική κρίση.

Σεπτέμβριος 2011

Συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ με το μπλοκ των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΘ και αιχμή κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Οκτώβριος 2011

Κοινή ελληνογερμανική πρωτοβουλία των πράσινων ευρωβουλευτών Τρεμόπουλου και Γκήγκολντ για τη φορολόγηση του πλούτου και το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων.

Ανοικτή διαβούλευση με συνταγματολόγους, με διαδικτυακή μετάδοση, για τις προτάσεις μας για διεύρυνση της δημοκρατίας.

Νοέμβριος 2011

Παρέμβαση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο κατά της Κομισιόν για τον εκβιασμό κατά της Ελλάδας με την παρακράτηση της 6ης δόσης του δανείου.

Αναλυτική πρόταση για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, με διεύρυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και των φραγμών στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Δεκέμβριος 2011

Διαβούλευση στο ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία Τρεμόπουλου, για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική μετά το 2013.

Ιανουάριος 2012

Υιοθέτηση από το ευρωκοινοβούλιο της Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Ο Μιχ. Τρεμόπουλος ήταν ανάμεσα στους 5 ευρωβουλευτές που είχαν την αρχική πρωτοβουλία.

Φεβρουάριος 2012

Εναλλαγή στο ευρωκοινοβούλιο. Αποχωρεί ο Μιχ. Τρεμόπουλος και αναλαμβάνει ο Νί9κος Χρυσόγελος. Μέχρι την αποχώρησή του ο Μ. Τρεμόπουλος ήταν ανάμεσα στους 15 παραγωγικότερους ευρωβουλευτές όλων των χωρών.

Αναλυτική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για το φορολογικό: η φορολογία να γίνει εργαλείο δικαιοσύνης, διεξόδου και Πράσινης Στροφής. Συνοδεύεται από πρόταση διαλόγου προς τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης (Άρμα Πολιτών, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει κανείς τους.

Μάρτιος 2012

Στρογγυλό τραπέζι στο Ζάππειο για τη δημοκρατία και τις αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς. Συμμετέχουν συνταγματολόγοι (Μανιτάκης, Κατρούγκαλος) και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών χώρων (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Πειρατές).

Επίσκεψη Ντανιέλ Κον Μπεντιτ και Ρεμπέκα Χάρμς στην Αθήνα. Ανοικτή σύσκεψη με δεκάδες κοινωνικούς φορείς για την οικονομική κρίση και τις διεξόδους, δημόσια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή.

Απρίλιος 2012

Αναλυτικές προτάσεις για διέξοδο από την κρίση. Δημόσια παρουσίαση με συμμετοχή δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών.

Ελάχιστα από αυτά έγιναν ευρύτερα γνωστά, καθώς η προβολή τους στα ΜΜΕ ήταν από περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη. Στα δυόμιση τελευταία χρόνια, μόνο μια φορά έχει κληθεί εκπρόσωπός μας σε τηλεοπτικό πάνελ πολιτικού διαλόγου. Αν πιστεύετε ότι οι παρεμβάσεις μας αξίζουν ένα  ευρύτερο αντίκτυπο, ζητάμε την υποστήριξή σας για ισχυρή πράσινη παρουσία στη Βουλή, ώστε οι προτάσεις και οι δράσεις των Οικολόγων Πράσινων να επηρεάζουν τις εξελίξεις και να μη μένουν πια στη σκιά.

Makis Makelaris ‏ @fevrouarios: @Ecogreens Ποια ειναι η απαντηση στην προταση συριζα για τις μονοεδρικες; (την απαντηση για τη γενικοτερη συνεργασια την ξερω)

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερη εκλογική συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες, η Ιωάννα Κοντούλη σημείωσε:

«Για όποιον δε θέλει δώρα προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι σημαντική μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη Βουλή, που θα στερήσει καθοριστικές έδρες από τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης και θα ενισχύσει μια δύναμη διαλόγου για μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής η πρόταση του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον επικοινωνιακή, καθώς απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα μόνο μέσω των ΜΜΕ. Θέση μας είναι ο προγραμματικός διάλογος και οι μετεκλογικές συνεργασίες, αν όμως υποβληθεί κανονικά θα την μελετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν αποφασίζουμε τέτοια θέματα ερήμην των μελών μας στις ενδιαφερόμενες περιφέρειες. Εξακολουθούμε πάντως να περιμένουμε απαντήσεις από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόταση διαλόγου για το φορολογικό που έχουμε απευθύνει από τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και στην πρόταση για πρωτοβουλία όλων των κομμάτων πλην Ν.Δ. ώστε να καταργηθεί ήδη από αυτές τις εκλογές η ρύθμιση Παυλόπουλου που αποκλείει συνασπισμούς κομμάτων από το γνωστό πριμ των 50 εδρών. Πόσο ενωτικός είναι κάποιος που δε συζητά τίποτε άλλο πέρα από εκλογικές συμπράξεις;»

Elpida-Ioanna Lemonia: Μήπως να ανακοινωσετε τα ονοματα των υποψηφιων στην Α’ ΚΑΙ Β’ Αθηνων και Πειραιως;
Ονόματα υποψηφίων θα ανακοινωθούν όλα μαζί την ερχόμενη εβδομάδα. 


δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ