Απάντηση υπάρχει αρκεί να τολμήσουμε

Ioanna KontouliΟι συνθήκες για την χώρα μας είναι δύσκολες και αναδεικνύονται συνεχώς, με ξεκάθαρο αλλά και επώδυνο τρόπο τεράστια προβλήματα και ελλείμματα που δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά. Η κρίση και η αντιμετώπισή της στην χώρα μας και σε επίπεδο Ε.Ε., δεν μπορεί να συντελεσθεί αν δεν αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το έλλειμμα σε πολιτικό  κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο είδαμε την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα άλλο, δίχως τις παθογένειες της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, των προνομίων, της ατιμωρησίας, του δίχως όρια πελατειακού κράτους.

Ο δικομματισμός ή ο δικομματισμός  δεν είναι λύση. Η λογική που επιβλήθηκε με την κυβέρνηση Παπαδήμου και προβάλλεται και ως μελλοντική λύση πρέπει να απορριφθεί. Η υπέρβαση αυτής της πρακτικής με την ενίσχυση και την υιοθέτηση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών είναι απαραίτητη ώστε οι παλιές αποστεωμένες δομές να παραχωρήσουν την θέση τους -δεν είναι καθόλου διατεθειμένες– σε διαδικασίες και εργαλεία λήψης αποφάσεων συμμετοχικού τύπου. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε από τον Σεπτέμβριο 2011 καταθέσει προτάσεις που αφορούν τους θεσμούς και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, για να ξαναβρούμε το νόημα και την ουσία της δημοκρατίας.

Σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο το διακύβευμα είναι η αλλαγή του αντιπαραγωγικού, καταναλωτικού και καταστροφικού αναπτυξιακού μοντέλου που συντηρείται επί δεκαετίες καταστρέφοντας φυσικούς και ανθρώπινους πόρους στο όνομα μιας δίχως όρια οικονομικής μεγέθυνσης που μας βυθίζει όλο και περισσότερο στην κρίση και την ύφεση.

Τα φαραωνικά έργα, οι Ολυμπιακοί αγώνες, η εγκατάλειψη παραδοσιακών τομέων της αγροτικής παραγωγής είναι ενδεικτικά παραδείγματα επιλογών που εύκολα και άκριτα υιοθετήθηκαν στο παρελθόν από το πολιτικό σύστημα και συνετέλεσαν στα σημερινά αδιέξοδα. Σήμερα οι κάθε λογής fast track επενδύσεις που προτάσσονται πειθαρχούν στον ίδιο καταστροφικό κανόνα, προσπαθούν να συντηρήσουν το ίδιο μοντέλο.

Η ελπιδοφόρα προοπτική και η απαίτηση επικράτησης ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη, το οποίο θα στηρίζεται σε διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ  ανθρώπων και φύσης είναι επίκαιρη και αναγκαία.

Οι Ο.Π. έχουμε ήδη προτάξει τον κοινωνικό – οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας με αποκέντρωση, τοπική διάσταση και ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, διεκδικώντας παράλληλα ένα διαφορετικό κοινωνικό συμβόλαιο ευημερίας που θα βασίζεται περισσότερο στα κοινωνικά συλλογικά αγαθά και λιγότερο στην αγοραστική δύναμη.

Οι εκλογές θα είναι δύσκολος και άνισος αγώνας μεταξύ αυτών που ελέγχουν και εμπλέκονται στο πολιτικό κατεστημένο, που διαθέτουν μέσα, μοχλούς χειραγώγησης και επηρεασμού της κοινής γνώμης και αυτών που προσπαθούν και επιδιώκουν να μεταμορφώσουν το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο όχι με ευκαιριακές και συγκυριακές, αλλά με δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές.

Συνεπώς οι εκλογές είναι μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής προσπάθειας που δεν μπορεί  παρά να συντελεσθεί με την άμεση συμμετοχή και εμπλοκή των πολιτών. Πολίτες ενεργοί και πληροφορημένοι που παίρνουν μέρος σε αυτή την διαδικασία υπερβαίνοντας την δύσκολη καθημερινότητα, τον διάχυτο  φόβο για χειρότερες μέρες πρέπει να εκφραστούν και εκλογικά, η αποχή δεν είναι δημιουργική στάση. Δεν υπάρχουν σωτήρες, η κάθε μια και ο κάθε ένας μπορεί να  είναι μέρος της λύσης αν το επιλέξει.   Αντίθετα αν παραμείνει στις μέχρι σήμερα  γνωστές πρακτικές θα εξακολουθεί να είναι μέρος του προβλήματος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης.



δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ