Για την τροπολογία αποδέσμευσης της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων

Σχολιάζοντας την κατάθεση προς ψήφιση της τροπολογίας για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και τη συζήτησή της σήμερα στην Βουλή,  ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίσαμε την τροπολογία ως ένα σκανδαλώδες ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στον εαυτό του και ως προσβολή προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πνίγονται στα χρέη. Οι βουλευτές των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από κομματικές σκοπιμότητες. Ή μήπως φοβούνται πως θα τους διαγράψουν επειδή αρνήθηκαν μια μορφή διαγραφής κομματικών χρεών»;


1. Από το φθινόπωρο οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσιάσαμε τις αναλυτικές προτάσεις μας για πολιτικές αλλαγές στους θεσμούς, ως απαραίτητο τμήμα μιας πραγματικής διεξόδου της χώρας από την κρίση. Σε αυτές, και στο κεφάλαιο “Δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, διαφάνεια και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα” αναφερόμαστε στην ανάγκη δραστικής περικοπής του «κόστους του πολιτικού συστήματος» και στα οικονομικά των κομμάτων ειδικότερα. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

  • Μείωση της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010
  • Μείωση κατά 50% των αποδοχών των βουλευτών σε σχέση με το 2010
  • Κατάργηση όλων των πρόσθετων απολαβών και των φορολογικών προνομίων των βουλευτών
  • Κατάργηση της χωριστής βουλευτικής σύνταξης
  • Καμία διαγραφή στα χρέη των κομμάτων

2.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας.

Από τις 27 Ιουλίου  2010 είχαμε εξοφλήσει το μοναδικό μας δάνειο ύψους 800.000 ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί το Σεπτέμβριο του 2009, καθώς τη χρονιά εκείνη είχαμε να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων χωρίς κρατική επιχορήγηση.

δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΘΕΣΜΟΙ