Περιοδεία της Ε. Ιωαννίδου στο Ν. Κοζάνης: «Να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, Να υπερβούμε τα πλαστά διλήμματα»

Πολυμελής αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος κ. Ε. Ιωαννίδου είχε διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και δήμων στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαίδας. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν και οι υποψήφιοι Λ. Τσικριτζής, Ε. Σιούστη, ο δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης κ.α.

Μόνιμος συνοδός και το .. νέφος της ΔΕΗ το οποίο εμφανίστηκε παρέα με τον καύσωνα λίγο πριν τις εκλογές, κουβαλώντας έναν ισχυρό συμβολισμό: Ότι το ρυπογόνο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έχει ημερομηνία λήξης και αποτελεί το βασικό ένοχο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Και το θέμα βέβαια δεν είναι να εισπράξει άλλη μια επιβεβαίωση το οικολογικό κίνημα, αλλά να σχεδιαστεί ένα διαφορετικό μέλλον για το ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαίδας –Φλώρινας. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των συζητήσεων μεταξύ των Πρασίνων και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η «πράσινη στροφή» έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Ειδικότερα:

Στη σύσκεψη με τη Διοίκηση του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης και τον πρόεδρο  κ. Κ. Κυριακιδη τονίστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και συζητήθηκαν οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την απλοποίηση της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ, την παροχή εγγυοδοσίας από το κράτος, την πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και καινοτομίας. Επίσης έγινε αναφορά στο ρόλο των τοπικών επιχειρήσεων σε μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ακολούθησε η συνάντηση με μέλη του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης  και τον πρόεδρο κ. Αθ. Τολιόπουλο. Συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας (όπου τα σκήπτρα κρατά η Δυτ. Μακεδονία), των απολύσεων και της απλήρωτης εργασίας. Τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός περιφερειακού σχεδίου για την απασχόληση με κορμό την πράσινες θέσεις. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Σε περιόδους βαθιάς κρίσης δεν χωρούν ούτε αποκλεισμοί ούτε «αποκλειστικότητες».

Στη συνέχεια οι Οικολόγοι Πράσινοι πέρασαν από το Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες», όπου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών γιγαντώνεται (βοηθούσης και της κρίσης). Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύει ότι οι συνταγές της καταστολής έχουν αποτύχει αλλά και κοστίσει πανάκριβα στη χώρα (1 δις περίπου ετησίως).

Τελευταίος σταθμός ο Δήμος Πτολεμαίδας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στην κ. Βρυζίδου τις απόψεις τους επισήμως, κάτι που έχουν κάνει και στην Κοζάνη, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση οι Πράσινοι δια στόματος του υποψηφίου Λ. Τσικριτζή τόνισαν ότι «η κεντρική και τοπική εξουσία γαντζώθηκαν στη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη,χωρίς να ετοιμάσουν το αύριο. Η λύση είναι οι καθαρές τεχνολογίες και η πράσινη ενέργεια. Δεν ζητάμε να κλείσει η ΔΕΗ, (όπως ΣΚΟΠΙΜΑ μας κατηγορούν), αλλά να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη σε βάθος 30 χρόνων, με παράλληλη παροχή αντισταθμιστικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι Πράσινοι με επιστολή μας στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ Ζερβό προ διετίας αποδείξαμε με στοιχεία ότι στο ενεργειακό λεκανοπέδιο μπορούν να δημιουργηθούν 3000 πράσινες θέσεις εργασίας στον τομέα κατασκευής φ/β πάνελς, ανεμογεννητριών & ηλιοθερμικών. Στη Γερμανία ένα ανάλογο σχέδιο των Πρασίνων έδωσε 220.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στις περιοχές των παλιών ανθρακωρυχείων. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την ιστορία. «Πέρα από το λιγνίτη,  «εθνικά καύσιμα» είναι  ο ήλιος, ο αέρας, η βιομάζα, η γεωθερμία…»

Κλείνοντας την περιοδεία η εκπρόσωπος τύπου  κ. Ε. Ιωαννίδου δήλωσε: «Από τη Δυτική Μακεδονία, την Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, παρά την αφιέρωσή της στον λιγνίτη, οι Οικολόγοι Πράσινοι διατρανώνουμε την ανάγκη η χώρα μας να κλείσει λογαριασμούς με το παρελθόν και το αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο του χθες. Στις 6 Μαΐου οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο δικομματισμό. Αυτή την Κυριακή τους καλούμε να προσέλθουν στην κάλπη οπλισμένοι όχι μόνο με την οργή τους, αλλά και την απόφασή τους να μην υπακούσουν σε στημένα διλήμματα. Τους καλούμε να ψηφίσουν για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας σε μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης»



δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ