Με λογική και ευθύνη

Της Ιωάννας Κοντούλη,
επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων πράσινων και υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας με σταυρό
Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr 

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε,

μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε.

(από το τρελοβάπορο του Ελύτη)

Η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται, ήταν όλα αυτά τα χρόνια μια ακυβέρνητη πολιτεία που τελικά της επιβλήθηκαν σκληρά έξωθεν δεσμά. Σε αυτή την κατάσταση την οδήγησε έως το πρόσφατο παρελθόν η εναλλάξ αυτοδυναμία των δύο κομμάτων του ηγεμονικού δικομματισμού και σήμερα η δικομματική συνεργασία του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού τους.

Γι’ αυτό και τώρα, που η γύμνια του επίπλαστου οράματος, των στόχων και των προσανατολισμών τους αποκαλύπτεται, ο ελληνικός λαός αποδεσμεύεται από αυτούς. Εκείνοι που απομένουν πλάι τους δεν είναι άλλοι από τους μεγάλους ωφελημένους και τους μικρούς εξαρτημένους πελάτες τους.

Όμως, στη ζωή αυτού του τόπου άρχισε τον τελευταίο καιρό, η αντίστροφη μέτρηση. Μεγάλες πολιτικές μετακινήσεις χαράζονται στον ορίζοντα, καθώς η εκμετάλλευση των ανθρώπινων αδυναμιών έφτασε στα όριά της, η ροπή προς το ατομικό μικροσυμφέρον υποχωρεί και οι πολίτες, οι ενεργοί και αξιοπρεπείς, αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Είναι σαφές, είναι πολύ καθαρό, ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ βρισκόμαστε σε αντίθετες όχθες με τα κόμματα του κυβερνητικού δικομματισμού και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, κανένα λόγο, όσο πιεστικά ή εκβιαστικά κι’ αν διατυπωθεί αυτός, να συνεργαστούν με αυτά.

Παράλληλα, κάνουμε σαφές εξίσου και καθαρό ότι δεν αδιαφορούμε για την διακυβέρνηση του τόπου, την συνδέουμε όμως άρρηκτα με την ελεύθερη βούληση και καθαρή εντολή των πολιτών. Οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει τώρα να σκεφτούν καθαρά και να αποφασίσουν ποιους εμπιστεύονται και για ποιους λόγους τους εμπιστεύονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, βλέπουμε όμως, πάνω στα προεκλογικά σενάρια των ημερών, κάποιους να αδημονούν να συγκροτήσουν κυβερνήσεις μεγάλων, πρώην μεγάλων, μικρομέγαλων και μικρών κομμάτων, λησμονώντας την ουσία της αναλογικής έκφρασης των πολιτών, αγνοώντας το πολιτικό νόημα των διάφανων και έντιμων προγραμματικών συγκλίσεων. Η αδημονία αυτή, πέρα από το αν αποδίδεται σε προβλέψεις, μπορεί να αναβιώσει παλιές απολιτικές νοοτροπίες, που μέχρι σήμερα ήταν χαρακτηριστικό των παλιών κομμάτων εξουσίας.

Εμείς λέμε απερίφραστα ότι αυτές οι πρακτικές βρίσκονται πολύ μακριά από την φιλοσοφία την φυσιογνωμία και τις αρχές μας, δεν θα παρασυρθούμε προεκλογικά, ευκαιριακά, σε τέτοιο διάλογο.

Η δημοκρατία σήμερα απαιτεί διαφανείς κρυστάλλινες απόψεις και αναζητήσεις συγκλίσεων όχι μόνο με βάση το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Εκτός από το ηχηρό «όχι», απαιτούνται και συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα ανακυκλώνουν τις ίδιες πολιτικές. Αλλωστε υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που υιοθετούν αντιμνημονιακό λόγο αλλά οι πολιτικές τους βρίσκονται στον αντίποδα της δικιάς μας βιώσιμης πρότασης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα μη αρχηγικό αμεσοδημοκρατικό που φρόντισε να συντάξει πρόγραμμα και να έχει άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την επόμενη μέρα.

 Με βάση αυτό το πρόγραμμα πορευόμαστε και θα πορευτούμε, δεν θα στραφούμε κατά που φυσάει ο άνεμος και δεν θα ξεκινήσουμε, τώρα στο παρά-πέντε, να συνδιαλλασσόμαστε πίσω από κλειστές πόρτες.

Δημόσιος ανοιχτός διάλογος και προγραμματικές συγκλίσεις που δεν έγιναν όταν έπρεπε, πολλούς μήνες τώρα, δεν μπορούν να γίνουν τις επόμενες 3-4 μέρες, εδραζόμενες σε δημοσκοπικές εκτιμήσεις αντί για προγραμματικές επεξεργασίες και συγκλίσεις.

Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν προφητεύουμε ποια σενάρια θα επαληθευτούν και ποια όχι. Περιμένουμε την ψήφο των πολιτών και δεν μας διακατέχει κανένα σύνδρομο νομής εξουσίας ή μικροεξουσίας, ιδίως όταν η εξουσία αυτή μπορεί να αλλοιώσει την φυσιογνωμία μας, να μας εμπλέξει σε δαιδάλους διαπραγματεύσεων και συναλλαγών χωρίς αρχές και τελικά να μας αλλοτριώσει.

Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, για να αναλύσουμε και κατανοήσουμε, πρώτα απ’ όλα, το νόημα της ψήφου του ελληνικού λαού.

Τότε και μόνο τότε, σεβόμενοι αυτούς που ψήφισαν το πολύ διακριτό, σε μορφή και περιεχόμενο, πρόγραμμά μας θα αποφασίσουμε.

Τότε και μόνο τότε, χωρίς αγωνία αλλά και χωρίς αλαζονεία, με λογική και ευθύνη, θα επιλέξουμε την θέση μας είτε στα έδρανα μιας άξιας και ελπιδοφόρας συμπολίτευσης, δίπλα σε δυνάμεις που εμπιστευόμαστε, είτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας με σθένος το πρόγραμμά μας.

Αν λοιπόν βράδυ Κυριακής οι πολίτες μας δείξουν τον δρόμο του διαλόγου εμείς θα είμαστε παρόντες. Ας αφήσουμε όμως για τότε τους ευοίωνους αυτούς σχεδιασμούς και ας ανασκουμπωθούμε, ως την ώρα της αποφασιστικής ψήφου, για να απομακρύνουμε από την εξουσία τους αυτούς που ανάξια όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησαν τούτη την χώρα.

 



δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ