Συνέντευξη Τύπου «Οικονομία, κρίση και νέο πολιτικό τοπίο» | Τα ζητήματα του Περιβάλλοντος κλειδί και για την Οικονομία – ζωτικής σημασίας η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από τους Οικολόγους Πράσινους στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οικονομία, κρίση και νέο πολιτικό τοπίο» ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος ανέφερε:

«Στις εκλογές της Κυριακής δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Πέρα από τα διλήμματα για «ευρώ ή δραχμή» και για «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» υπάρχουν πρώτα απ’ όλα τα ζητήματα της πραγματικής Οικονομίας, όπου κρίνεται αν θα έχουμε μια κοντόφθαλμη οικονομία λεηλασίας φυσικών και ανθρώπινων πόρων βασισμένη σε εξορύξεις και τσιμέντο όπως προωθείται ήδη στη σκιά του Μνημονίου, ή αν θα επιδιώξουμε μια πράσινη στροφή στην οικονομία με πυλώνες όπως η ύπαιθρος, η απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, τα συλλογικά αγαθά, η κοινωνική οικονομία.

Ζητούμενο επίσης είναι το περιεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου: Θα έχουμε απλώς μια παράταση και ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα σπαταληθεί όπως τα προηγούμενα, ή θα προωθήσουμε ουσιαστική αλλαγή φιλοσοφίας και σύνδεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε και ευρώ και μια ευρωπαϊκή χώρα και δεν θυσιάζουμε τίποτα από τα δύο. Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας σε πλαίσιο σεβασμού της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής και της παραμονής στο ευρώ, αλλά και λύσεων πέρα από το Μνημόνιο. Επί της ουσίας ζητάμε από την Αριστερά πολύ περισσότερα από όσα της ζητούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να συγκυβερνήσουν μαζί της.

Παράλληλα όμως θέλουμε να είμαστε και ανάχωμα στον κίνδυνο να κοπεί η κοινωνία στα δύο… τονίζουμε ότι δεν ίδια όλα τα «όχι» και όλα τα «ναι», ότι η αντίθεσή μας στο Μνημόνιο συμβαδίζει με τη διεκδίκηση όλων των αλλαγών που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, και επιδιώκουμε διάλογο με όλους όσους δίνουν προτεραιότητα σε θέματα δικαιωμάτων, διαφάνειας και θεσμικών αλλαγών. Στα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης είναι ανάγκη να εξαντλήσουμε το περιθώριο διαλόγου και συναινέσεων ανεξάρτητα από το σχηματισμό Κυβέρνησης, στηρίζοντας ακόμη και επιμέρους σημεία συμφωνίας.

Τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι κλειδί και για την οικονομία.. χωρίς ταυτόχρονες απαντήσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον απλώς ανακυκλώνουμε τα αδιέξοδα. Σε καιρούς, άλλωστε, λιτότητας η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών μας κάνει δύο φορές φτωχούς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε το μόνο κόμμα που αναδεικνύει τα θέματα αυτά και θέτει ως προτεραιότητα μια ευημερία  για όλους ανεξάρτητη από την αγοραστική δύναμη. Γι αυτό ακριβώς είναι ζωτικό να μπουν στη Βουλή, γι αυτό είναι η ψήφος που μπορεί να κάνει τη διαφορά.. Την Κυριακή ψηφίζουμε απτές προτάσεις διεξόδου και όχι θολά συναισθήματα φόβου ή ελπίδας.»

Η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, ανέφερε:

«Η πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση και η συνεπακόλουθη συρρίκνωση των συλλογικών αγαθών εγείρει νέα, σοβαρά ζητήματα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, τα βάζει στο περιθώριο. Τα συνθλίβει στην πολιτική ατζέντα των προτάσεων οικονομικής διαχείρισης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε υψηλή προτεραιότητα. Γιατί πιστεύουμε πως αφετηρία,
σκοπός και δρόμος της πολιτικής πρέπει να είναι ο άνθρωπος και η συμφιλίωσή του με τη φύση. Γιατί τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι δείκτης της δημοκρατίας μας. Και γιατί η καθιέρωση της προστασίας τους δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, ενώ μπορεί να παράξει πλούτο για την κοινωνία και την οικονομία..
Αν είχαμε ως επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι λύσεις μας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τους τοξικοεξαρτημένους, τους Ρομά, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όχι μόνο θα ήταν σύμφωνες με τον συνταγματικό πολιτισμό που μας αρμόζει, αλλά επιπλέον θα πετύχαιναν:

-την ορθολογική κατανομή των κρατικών δαπανών για το σωφρονιστικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, μέσα από την πρόληψη της εγκληματικότητας
-την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων για την προστασία τους που μένουν ανεκμετάλλευτοι
-την μείωση των κρατικών δαπανών για υγεία και ψυχική υγεία, καθώς και για παροχή κοινωνικής βοήθειας

Κι επειδή εδώ μιλάμε για την οικονομική διάσταση, ας μιλήσουμε με αριθμούς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αποτολμήσει να κοστολογήσουμε πολιτικές που θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν και την δική τους συνδρομή για τα σημερινά αδιέξοδα.
Χαρακτηριστική βέβαια είναι η περίπτωση του περιβάλλοντος, καθώς θεωρούμε ως βασικό δικαίωμα για κάθε πολίτη την πρόσβαση σε καθαρό αέρα, καθαρό νερό και τροφή, ανεκτές κλιματολογικές συνθήκες. Έχουν ήδη γίνει μελέτες, με χαρακτηριστική αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνει ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια η αλλαγή του κλίματος θα στοιχίσει στην Ελλάδα, δύο φορές το σημερινό χρέος της!»

Ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε:

«Δύο χρόνια Μνημονίου, έχουν ήδη δώσει καταστροφικά δείγματα γραφής και για το περιβάλλον της χώρας μας, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνική δικαιοσύνη: ακρωτηριασμός του σιδηροδρόμου, υποβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας στις πόλεις, παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με το fast track, καθολική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με διαγραφή προστίμων πολλών δις ευρώ, εκτροπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου υπέρ των δανειστών, βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος στη δημόσια γη, επικίνδυνοι θεσμοί όπως η πλήρως αδιαφανής «επιφάνεια» που εκχωρεί δημόσια γη για μέχρι 100 χρόνια, εκποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό, είναι μερικές μόνο από τις πιο επικίνδυνες όψεις.

Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι όμως το μοντέλο ανάπτυξης που προβάλλεται ως «διέξοδος».

  • ανεξέλεγκτες καταστροφικές εξορύξεις πρώτων υλών,
  • φαραωνικά “all inclusive” τουριστικά συγκροτήματα, αποκομμένα από την τοπική οικονομία
  • νέο κύμα τσιμέντου με 700.000 τουριστικές κατοικίες, και ασφυκτική οικοδόμηση ελεύθερων χώρων όπως το Ελληνικό.

Αν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, η Ελλάδα του 2020 και του 2030 θα είναι μια αδιέξοδη, αποικιακή σχεδόν οικονομία ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, χωρίς προοπτικές βιωσιμότητας. Θα μοιάζει έτσι πολύ περισσότερο με τη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του 1970, όταν επιβάλλονταν εκεί οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ., παρά με την Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Απέναντι σε όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούμε προτεραιότητες συνολικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας με: 

  • βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου
  • απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη στα πλαίσια και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
  • αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών
  • ανάπτυξη και διάχυση της πράσινης καινοτομίας σε όλους τους τομείς.

Επιμένουμε ότι άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αναδεικνύουμε τη δική μας αντιπρόταση για τα δημόσια οικονομικά, για τη διαφάνεια και τις «γκρίζες περιουσίες» από διαφθορά και φοροδιαφυγή, αλλά και για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο να γίνει η φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης, διεξόδου από την κρίση, στήριξης των θέσεων εργασίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας»

Ο υπεύθυνος της θεματικής ομάδας Οικονομίας, Δημήτρης Φουτάκης τόνισε ότι «το Μνημόνιο είναι ο οδικός χάρτης για τη χρεωκοπία της χώρας και την έξοδο μας από το ευρώ. .. Το κύριο πρόβλημα ήταν και παραμένει η υπερχρέωση της χώρας (χρέος 160% του ΑΕΠ) και η αδυναμία εξυπηρέτησής του» για να καταλήξει ότι απαιτείται αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε συνεργασία με αλληλέγγυες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ως πρώτο επείγον βήμα για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση… το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και το ισοζύγιο πληρωμών και τον προσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, οικοδόμηση αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους.»



δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ