ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ | Περιοδεία Γ. Παρασκευόπουλου στα Ιωάννινα

  • Κεντρικό διακύβευμα, η συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον
  • Πράσινη Στροφή, ή οικονομία λεηλασίας φυσικών και ανθρώπινων πόρων;
  • Επικίνδυνη η διαφαινόμενη σύγκλιση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις εξορύξεις

Την Ήπειρο επισκέφθηκε σήμερα ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις προοπτικές των θεσμών περιβαλλοντικής προστασίας.

Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκε στη σημερινή Μέρα Περιβάλλοντος, αλλά και συνολικότερα στην εκστρατεία και τους στόχους των Οικολόγων Πράσινων.

«Απέναντι στην κρίση, το περιβάλλον είναι ζωτικό μέρος της λύσης»,  τόνισε ο Γ. Παρασκευόπουλος. «Ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας και η συμφιλίωση της  μαζί του, αποτελούν κυριολεκτικά τη μόνη μας ελπίδα να ζήσουμε όλοι ανθρώπινα ανεξάρτητα από την αγοραστική δύναμη καθενός. Αν δε θέλουμε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών να μας κάνει δυο φορές φτωχούς, αν δε θέλουμε οι πληγές της κρίσης να κρατήσουν  για πάντα, τότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική όψη της κρίσης.

Γι’ αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι εστιάζουμε στην πραγματική οικονομία και επιμένουμε στην ανάγκη για Πράσινη Στροφή, με πυλώνες την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως βασικό αντιστάθμισμα στην απώλεια αγοραστικής δύναμης, την προώθηση θεσμών κοινωνικής οικονομίας. Ειδικά για την Ήπειρο, ιδιαίτερη σημασία έχει η προβολή των μικρών ορεινών τουριστικών μονάδων σε υποψήφιους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη, η προώθηση του διευρωπαϊκού ποδηλατικού άξονα Eurovelo 8 που διασχίζει την περιοχή από Βορρά προς Νότο και το ξεπάγωμα των διαδικασιών για το Δυτικό Σιδηροδρομικό Άξονα στη διαδρομή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα σχέδια που προωθούνται με το Μνημόνιο για μια οικονομία τύπου Αλβανίας ή Ρουμανίας, με αιχμή τις εξορύξεις και το τσιμέντο. Δίπλα ακριβώς στην Ήπειρο, η Δυτική Μακεδονία έχει από χρόνια την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα παρά τις χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας της ΔΕΗ. Λίγο βορειότερα, η Αλβανία βγάζει από τη δεκαετία του ’30 πετρέλαιο χωρίς αυτό να της προσφέρει καμιά ευημερία.

Από τον κ. Σαμαρά, που θεωρεί τους οικολόγους «εμπόδιο στις επενδύσεις», δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο. Οφείλει μόνο να εξηγήσει για ποιους λόγους στηρίζει επενδύσεις που ουσιαστικά καταστρέφουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν.

Η πρόσφατη όμως εξαγγελία του κ. Τσίπρα για εξορύξεις  «με καλό σκοπό» χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και η ρητή έμφαση του σε κλάδους «όπου είμαστε ανταγωνιστικοί», παραπέμπουν σε μια αριστερά που δεν έχει ανακαλύψει ακόμη την οικολογική κρίση. Απέναντι σε ένα νέο διπολισμό που δείχνει έτοιμος να θυσιάσει για άλλη μια φορά τα σημαντικότερα, γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων, με ρυθμιστικό μάλιστα ρόλο.

Το σκηνικό του νέου διπολισμού που προωθούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλεύεται τους φόβους και τις ελπίδες των πολιτών αλλά δεν προσφέρει διέξοδο. Η εποχή των αυτοδυναμιών έχει οριστικά περάσει, και ένα ή δύο κόμματα δεν αρκούν. Οι συνεργασίες πρέπει όμως  να δίνουν  και λύσεις: λύσεις πέρα από το Μνημόνιο, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με σεβασμό την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Διεκδικούμε λοιπόν την είσοδο μας στη Βουλή, για να φέρουμε στο επίκεντρο  ολοκληρωμένες προτάσεις διεξόδου.

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» δε μπορεί να συγκαλύψει ότι η Δανειακή Σύμβαση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι η ίδια Οδικός Χάρτης εξόδου από την ευρωζώνη, ούτε ότι η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να προκύψει ακόμη και από άστοχους χειρισμούς που θα οδηγούσαν  σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε ευρώ σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, και δε θυσιάζουμε τίποτα από τα δύο.

Για όλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ένα αναντικατάστατο ρόλο να παίξουμε στη νέα Βουλή: ως βασική δύναμη που θα αναδείξει τα κρίσιμα θέματα που μένουν σήμερα στο περιθώριο, ως καταλύτης διαλόγου και κυβερνητικών συνεργασιών, ως εγγύηση και αντίβαρο στις θολές εξαγγελίες και στο έλλειμμα διαλόγου και προτάσεων της αριστεράς, ως ανάχωμα στον κίνδυνο να ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία του 1950 και να κοπεί η κοινωνία σε δύο στρατόπεδα χωρίς γέφυρες επικοινωνίας.

Τονίζουμε ότι δεν είναι ίδια ούτε όλα τα «όχι» ούτε όλα τα «ναι». Παράλληλα με την πλήρη αντίθεση μας στην καταστροφική λογική του Μνημονίου, προωθούμε τις αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας για διαφάνεια,  δημοκρατία, αποδοτική δημόσια διοίκηση, αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αισιόδοξοι για την είσοδο μας στη Βουλή, καθώς η δυναμική μας τώρα μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αποτύπωναν αυτή κυρίως την καθυστέρηση. Στις 17 Ιουνίου, η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά».



δημοσιευθηκε στις by OP_webteam υπο BLOG, ΔΡΑΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ