Δημοσιονομική εξυγίανση

 Άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε υγιή δημόσια οικονομικά, γιατί μακροχρόνια μεγάλα ελλείμματα και χρέη, καταλήγουν να μεταφέρουν στις νεότερες γενιές το κόστος για την ευημερία των μεγαλύτερων. Η δημοσιονομική όμως εξυγίανση οφείλει να συμβαδίζει με την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

  • Στην Ελλάδα, τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα των τελευταίων χρόνων και δεκαετιών οφείλονται κυρίως στις απώλειες δημόσιων εσόδων από διαφθορά, φοροδιαφυγή και φορολογικά προνόμια. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η οικονομική ύφεση από τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας.
  • Αντίθετα οι συνολικές δημόσιες δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είχαν όμως πρόβλημα ποιότητας και κατευθύνονταν σε αντιπαραγωγικούς τομείς όπως οι εξοπλισμοί, η διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Αποτέλεσμα ήταν να υστερούμε δραματικά σε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, συνεκτικό κοινωνικό κράτος και αναβαθμισμένα συλλογικά αγαθά. Είχαμε εκπαίδευση «χωρίς νόημα και όραμα», και υπηρεσίες υγείας  ανεπαρκείς και με λάθος στόχευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι στη λογική του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, για τυφλές περικοπές δημόσιων δαπανών και για σπασμωδική επιβολή φόρων με εισπρακτικό μόνο χαρακτήρα.

Τις δημόσιες δαπάνες τις θέλουμε ορθολογικές και επαρκείς, με πλήρη αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ, με ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος και με ουσιαστικό αντίκρισμα για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Θεωρούμε, λοιπόν, απαραίτητο να παραμείνει το ύψος τους τουλάχιστον κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (γύρω στο 45% του ΑΕΠ). Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην απαίτηση της Δανειακής Σύμβασης να μειωθούν από 48,3% του ΑΕΠ το 2009 σε 35,6% του ήδη μειωμένου ΑΕΠ το 2015. Αναγνωρίζουμε τη σημασία διατήρησης των κρατικών επενδύσεων σε εποχή ύφεσης.

Κλειδί για τη λύση θεωρούμε την αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων:

  • Με προτεραιότητα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής (όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό να κερδηθούν επιπλέον έσοδα 7-10 δις το χρόνο).
  • Με διασταυρώσεις στοιχείων όπως από «Πόθεν Έσχες», μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, επενδύσεις σε ποδόσφαιρο, έλεγχοι στους εργολάβους με βάση τις δηλώσεις ημιυπαίθριων, ώστε να δεσμευθούν οι «γκρίζες περιουσίες» από διαφθορά και φοροδιαφυγή.
  • Με ριζικό ανασχεδιασμό της φορολογίας, όπου καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει εργαλείο δικαιοσύνης, βιώσιμης διεξόδου από την κρίση και Πράσινης Στροφής στην οικονομία.

Αποδεκτή για μας μείωση των δαπανών, είναι αυτή που εστιάζει στο «κόστος της διαφθοράς», τη δραστική περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, την αλλαγή αδιέξοδων δαπανηρών πολιτικών όπως με τα ναρκωτικά, τον τερματισμό των προνομίων του πολιτικού συστήματος και της Εκκλησίας, τον εξορθολογισμό της διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και στο κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε χαμηλότερους και υψηλότερους μισθούς και συντάξεις. Ό,τι εξοικονομείται στην Παιδεία και την Υγεία, ζητάμε να επανεπενδύεται στους ίδιους τομείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις από την αδυναμία των περισσότερων να καταφεύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως μέχρι τώρα.

Παράλληλα διεκδικούμε από την Κομισιόν ρητή εγγύηση των συνόρων της χώρας μας, ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.