05/05/2012
υπο BLOG
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Κατηγορίες
Ετικέτες
Daniel Cohn-Bendit Green New Deal Internet Rebecca Harms Α. Μελιάδου Αμυντικές Δαπάνες Αττική Γ. Παρασκευόπουλος Γ. Τριανταφυλλίσης Γεωργία Δ. Στασινόπουλος Δ. Φουτάκης Δάση Δανειακή Σύμβαση Δημόσιος Διάλογος Δυτ. Μακεδονια Ελεάννα Ιωαννίδου Ευρωκοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Θεσμοί Ι. Κοντούλη Ιωάννης Μανομενίδης Κ. Κατώπης Κοινωνική Οικονομία Κρίση Λαμία Λυδία Κονιόρδου Μ. Τρεμόπουλος Μνημόνιο Ν. Χρυσόγελος Περιβάλλον Περιοδεία Πολιτική Πολιτικό Σύστημα Προτάσεις Πρόσφυγες Πόλεις Συλλογικά Αγαθά Συνέντευξη Τράπεζες Υγεία Φορολογία Χ. Κοττώρη εκλογές συνεργασίεςΑρχείο
Εκδηλώσεις
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Όλο ακούμε για τα δικαιώματα των ζώων και όλοι εννοούν τα σκυλιά και τις γάτες. Τι θα κάνετε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων σφαγής αν μπείτε στη βουλή? Έχετε όντως σκοπό να κάνετε κάτι ή αναφέρεστε σε αυτά μόνο προεκλογικά?
Ειναι πια εμφανες (βεβαια ισως οχι στον μεσο συνταξιουχο) οτι μεγαλο μερος του προβληματος μας οφειλεται στο ευρω και οτι οσο ειμαστε σε αυτο δεν εχουμε ελπιδα ανακαμψης ή εστω εθνικη κυριαρχια.
Οι οικολογοι γιατι στηριζουν το ευρω,κατι που ουσιαστικα δεν τους διαφοροποιει απο τις μνημονιακες δυναμεις;
H απάντησή μας σε ερώτηση που δεχτήκαμε σχετικά με το Υφυπουργείο του 2009:
Η πρόταση του Γ. Α. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 απευθυνόταν προσωπικά στη Μαρία Βασιλάκου (και όχι στους Οικολόγους Πράσινους ως κόμμα) και αφορούσε τη μια από τις δύο θέσεις υφυπουργών Περιβάλλοντος, χωρίς συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπνεόμαστε από κουλτούρα συνεργασιών. Δεν έχουμε τη συμμετοχή στην εξουσία πρώτη μας προτεραιότητα, είμαστε όμως ανοικτοί και σε αυτό. Για να προχωρήσει πάντως μια κυβερνητική συνεργασία, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις:
– Να υπάρχει πραγματική λαϊκή εντολή, με Βουλή χωρίς αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία, και με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για όλους τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους.
– Να δεσμεύονται οι κυβερνητικοί εταίροι σε ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα που θα συμφωνήσουν.
Στην περίπτωση της πρότασης του 2009, δεν υπήρχε τίποτα από τα δύο:
– Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει και λάβει αυτοδύναμη πλειοψηφία από τους πολίτες, που κράτησαν τους Οικολόγους Πράσινους εκτός Βουλής σε ρόλο εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Προεκλογικά είχαμε διευκρινίσει ότι δε θα συνεργαζόμασταν με αυτοδύναμη κυβέρνηση (που δε θα μπορούσαμε να ελέγχαμε) και ότι θα εξετάζαμε συμμετοχή μας σε κυβερνητική πλειοψηφία μόνο αν εξασφαλίζαμε πολιτική νομιμοποίηση με την εκλογή μας στη Βουλή.
– Το ενδεχόμενο προγραμματικής συμφωνίας αποκλείστηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γ.Α.Π. είχε απευθύνθηκε προσωπικά στη Μ. Βασιλάκου, ζητώντας της τελική απάντηση μέσα σε λίγες ώρες.
Πρακτικά, αν αποδεχόμασταν την πρόταση, θα δίναμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση χωρίς να ξέρουμε καν το πρόγραμμά της, ενώ θα ήμασταν αποκλεισμένοι ακόμη και από την τυπική συζήτηση για τις κυβερνητικές αποφάσεις (οι υφυπουργοί δε συμμετέχουν καν στο υπουργικό συμβούλιο).
Και να επιλέγαμε όμως να αποδεχθούμε την πρόταση, θα ήταν ανέφικτο να αναλάβει το υφυπουργείο ο Μ. Βασιλάκου που ήταν ήδη δεσμευμένη με το Δήμο της Βιέννης ως επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στο τοπικό κοινοβούλιο και ετοιμαζόταν για τις εκλογές του 2010 που την ανέδειξαν τελικά σε θέση αντιδημάρχου.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, έδειξαν για τι είδους πολιτικές ζητούσε τότε λευκή επιταγή ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ήμασταν τότε σε θέση να ξέρουμε. Αποδείχθηκε όμως ότι είναι σημαντικό να βασίζουμε τις επιλογές μας σε καθαρά και διαφανή πολιτικά κριτήρια, ώστε να τιμάμε πραγματικά την ψήφο των πολιτών που μας υποστηρίζουν.
α.Ποια είναι η θέση σας στο θέμα των σκοπίων μιά και οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών με έχουν μπερδέψει. β.Υπάρχει μειονότητα των σκοπιανών στην Ελλάδα;
Καταρχήν σας ευχαρηστουμε για το δικέομα να σας επιβάλουμε τισ ερωτησις μας. 1 οι Ευρωπαίοι λένε οτι όποιο κώμα κι αν βγει θα εκτελεί τις εντολές τους εσις θα υποχωρήσετε σε θέματα οπως μύωση φοροόγιας και αξιοπρεπές ησοδημα και αρνηση εξόρισης παιτρελαιου και λιγνιτη αν ναι τοτε κατι πρεπη να κοψετε τι θα κοψετε ? 2 αμα εκβιάσουν για έξοδο απο το ευρώ εσεισς πως θα το διαπραγματευτείτε ? ΕυΧΑΡΗΣΤΩ
Καλησπέρα! Τα πράσινα κόμματα και υποψήφιοι ανεβαίνουν ευρωπαικά (π.χ. βρετανικές δημοτικές). Γιατί ακόμα δεν έχει περάσει το “πράσινο” ρεύμα στην Ελλάδα; Δεν έχουμε οικολογική συνείδηση και κουλτούρα;
@Χαραλαμπος
Η Δανειακή Σύμβαση επιβάλλει στην Ελλάδα στόχους που δεν έχει πετύχει ως τώρα καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης: +4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για 20 τουλάχιστον χρόνια. Όταν ζητούν λοιπόν από την Ελλάδα το αδύνατον, δεν πρόκειται για θυσίες προκειμένου να μείνουμε στο ευρώ, αλλά για Οδικό Χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη μόλις το επιτρέψουν τα συμφέροντα των δανειστών. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε ζωτική ανάγκη την επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης.
Ως πρώτο βήμα οι Οικολόγοι Πράσινοι εστιάζουμε λοιπόν στη διερεύνηση της νομιμότητας δύο βασικών σημείων της Δανειακής Σύμβασης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παραβιάζουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα:
• Την προτεραιότητα των δανειστών στα εθνικά δημόσια έσοδα, απέναντι στις βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες.
• Τη βίαιη παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που τον διαμορφώνουν.
Κανείς δανειστής δεν υποχρεώνει πάντως τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν μεταξύ τους επιπλέον φορολογικές απαλλαγές για τους έχοντες, όπως έχουν ήδη κάνει με την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, όπου οι φόροι ανθρώπων με πολλά ακίνητα όπως ο κ. Πάγκαλος θα μειωθούν πάνω από 50%.
Αντίθετα εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα δίκαιης φορολόγησης του πλούτου και εντοπισμού των «γκρίζων περιουσιών» από διαφθορά και φοροδιαφυγή https://blog.ecogreens.gr/programma/oikonomia/forologiko-sustima/, που θα επιτρέψουν να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα για αποδοτική δημόσια διοίκηση και αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος.
Δαπάνες που πρέπει να περικοπούν είναι αυτές που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία, όπως οι υπέρμετροι εξοπλισμοί σε όφελος των δανειστών, ή οι δαπάνες για το πολιτικό σύστημα, όπου προτείνουμε 50% μείωση στους μισθούς των βουλευτών και
στη χρηματοδότηση των κομμάτων https://blog.ecogreens.gr/programma/dimokratia-thesmoi/eklogiko-systima/
Με προσοχή στο περιβάλλον χρειάζεται να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να δημιουργηθεί κάποια ανάπτυξη. Είστε υπέρ ή κατά της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε όσους έρθουν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ή να διατηρήσουν θέσεις εργασίας;
Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία και να συναινέσετε στην τήρηση του μνημονίου;
Θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των μειώσεων μισθών που έρχεται στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση αντί των μισθών, των εργοδοτικών εισφορών;
Ποιες οι θέσεις σας στη μνημονιακή δέσμευση για την εκχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας προς χρήση ιδιωτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Ποιες οι θέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση χρήσης του λιγνίτη σε μεγάλη έκταση για την παραγωγή ενέργειας, εξ αιτίας οικονομικών λόγων; Ποιες μέθοδοι σκέφτεστε ώστε να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο “οικολογικά”;
Διαβάστε τις 12 προτάσεις μας για να συνυπάρξουμε στον πλανήτη με τα ζώα, χωρίς να τα φυλακίζουμε, να τα κακοποιούμε, να τα γδέρνουμε, να τα εξοντώνουμε, να τα εμπορευόμαστε, να τα γελοιοποιούμε, να τα κατασπαράζουμε, να τα βασανίζουμε, να τα εκμεταλλευόμαστε ή να τα χρησιμοποιούμε για πειράματα ΕΔΩ: https://www.facebook.com/notes/οικολόγοι-πράσινοι/και-τα-ζωα-εχουν-δικαιωματα/10150653546976048
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ήδη πάρει για το θέμα αυτό αρκετες πρωτοβουλίες στο Eυρωκοινοβούλιο. Θα τις βρείτε στο www.oikologoiprasinoi.euΣτο κόμμα μας λειτουργεί σε μόνιμη βάση θεματική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων, ενώ αναλυτικές προτάσεις μπορείτε να δείτε στο https://www.facebook.com/notes/οικολόγοι-πράσινοι/και-τα-ζωα-εχουν-δικαιωματα/10150653546976048
Η Δανειακή Σύμβαση επιβάλλει στην Ελλάδα στόχους που δεν έχει πετύχει ως τώρα καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης: +4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για 20 τουλάχιστον χρόνια. Όταν ζητούν λοιπόν από την Ελλάδα το αδύνατον, δεν πρόκειται για θυσίες προκειμένου να μείνουμε στο ευρώ, αλλά για Οδικό Χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη μόλις το επιτρέψουν τα συμφέροντα των δανειστών. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε ζωτική ανάγκη την επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης.Ως πρώτο βήμα οι Οικολόγοι Πράσινοι εστιάζουμε λοιπόν στη διερεύνηση της νομιμότητας δύο βασικών σημείων της Δανειακής Σύμβασης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παραβιάζουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα:
• Την προτεραιότητα των δανειστών στα εθνικά δημόσια έσοδα, απέναντι στις βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες.
• Τη βίαιη παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που τον διαμορφώνουν.Κανείς δανειστής δεν υποχρεώνει πάντως τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν μεταξύ τους επιπλέον φορολογικές απαλλαγές για τους έχοντες, όπως έχουν ήδη κάνει με την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, όπου οι φόροι ανθρώπων με πολλά ακίνητα όπως ο κ. Πάγκαλος θα μειωθούν πάνω από 50%. Αντίθετα εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα δίκαιης φορολόγησης του πλούτου και εντοπισμού των «γκρίζων περιουσιών» από διαφθορά και φοροδιαφυγή https://blog.ecogreens.gr/progr…, που θα επιτρέψουν να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα για αποδοτική δημόσια διοίκηση και αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος.Δαπάνες που πρέπει να περικοπούν είναι αυτές που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία, όπως οι υπέρμετροι εξοπλισμοί σε όφελος των δανειστών, ή οι δαπάνες για το πολιτικό σύστημα, όπου προτείνουμε 50% μείωση στους μισθούς των βουλευτών και στη χρηματοδότηση των κομμάτων https://blog.ecogreens.gr/progr…
@vpanagiotidis:disqus : Αν ακυρωθούν οι εξορύξεις που όπως
λέει ο Μανιάτης μπορούν να στηρίξουν το ασφαλιστικό για τις επόμ γενιές,
υπάρχει εναλλακτική; #ecogreens
Ο κ. Μανιάτης υπόσχεται δημοσίως 3-4 δις ευρώ
το χρόνο (χωρίς καν να διευκρινίζει από πότε) πριν ακόμη ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές έρευνες και
διαπιστωθεί τι μπορεί να υπάρχει. Για να έχουμε εικόνα για την αξιοπιστία του,
υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο στις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για «πράσινη ανάπτυξη».
Τα έσοδα από τις εξορύξεις (και μάλιστα όχι
όλα, καθώς πολλά projects όπως ο χρυσός στη Χαλκιδική είναι καθαρά ιδιωτικά) δεν θα πάνε στο
ασφαλιστικό, αλλά θα περιέρχονται στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και θα
καταλήγουν στους δανειστές. Στην Ελλάδα θα παραμένουν κυρίως η περιβαλλοντική
επιβάρυνση και οι κίνδυνοι ατυχήματος.
Για να έχουμε μια εικόνα τι σημαίνουν οι
εξορύξεις για την απασχόληση και το ασφαλιστικό, αρκεί να δούμε τα στοιχεία για
τη Δυτική Μακεδονία: παρά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας της ΔΕΗ και τους καλούς
μισθούς, έχει όλα αυτά τα χρόνια τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα,
καθώς επιβαρύνεται κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα. Φανταστείτε τι θα συμβεί στις περιοχές
των νέων εξορύξεων, με τους πολύ χαμηλότερους μισθούς που θα δίνονται
εκεί.
Στην πρότασή μας τέλος για το φορολογικό
(λινκ), υπάρχουν και προτάσεις που στηρίζουν και το ασφαλιστικό σύστημα.
Καλημέρα σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές. Θα ήθελα, αν μπορείτε, λίγα λόγια για τις θέσεις σας σχετικά με την ανάπλαση της Αθήνας. Κ α ι γενικά, ως μέρος προγράμματος, αλλα κ α ι ειδικότερα τη θεση σας, οσο είναι δυνατόν, σχετικά με τα μεγάλα εργα: Το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, το Πάρκο Νιάρχου στην παραλία και την πεζοδρόμηση του κέντρου. Το ενδιαφέρον μου ειναι μιας Αθηναίας πολιτη που θέλει μια συγχρονη και φιλική στον πεζό (δεν εχω αυτοκινητο)πόλη (εννοώ, δεν εχω καποιο ιδιαιτερο συμφέρον ή υλικο ενδιαφέρον, δεν ειμαι εμπορος, εργολάβος κλπ) Σας ευχαριστώ πολύ.
Vasilis Panagiotidis @vpanagiotidis
#ecogreens Αν ακυρωθούν οι εξορύξεις που όπως
λέει ο Μανιάτης μπορούν να στηρίξουν το ασφαλιστικό για τις επόμ γενιές,
υπάρχει εναλλακτική;
Ο κ. Μανιάτης υπόσχεται δημοσίως 3-4 δις ευρώ
το χρόνο (χωρίς καν να διευκρινίζει από πότε) πριν ακόμη ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές έρευνες και
διαπιστωθεί τι μπορεί να υπάρχει. Για έχουμε εικόνα για την αξιοπιστία του,
υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο στις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για «πράσινη ανάπτυξη».
Τα έσοδα από τις εξορύξεις (και μάλιστα όχι
όλα, καθώς πολλά projects όπως ο χρυσός στη Χαλκιδική είναι καθαρά ιδιωτικά) δεν θα πάνε στο
ασφαλιστικό, αλλά θα περιέρχονται στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και θα
καταλήγουν στους δανειστές. Στην Ελλάδα θα παραμένουν κυρίως η περιβαλλοντική
επιβάρυνση και οι κίνδυνοι ατυχήματος.
Για να έχουμε μια εικόνα τι σημαίνουν οι
εξορύξεις για την απασχόληση και το ασφαλιστικό, αρκεί να δούμε τα στοιχεία για
τη Δυτική Μακεδονία: παρά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας της ΔΕΗ και τους καλούς
μισθούς, έχει όλα αυτά τα χρόνια τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα,
καθώς επιβαρύνεται κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα. Φανταστείτε τι θα συμβεί στις περιοχές
των νέων εξορύξεων, με τους πολύ χαμηλότερους μισθούς που θα δίνονται
εκεί.
Στην πρότασή μας τέλος για το φορολογικό
https://blog.ecogreens.gr/programma/oikonomia/forologiko-sustima/, υπάρχουν και προτάσεις που στηρίζουν και το ασφαλιστικό σύστημα.
Πάγια πολιτική του ΔΝΤ σε όλες τις χώρες που παρεμβαίνει, είναι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος με ταυτόχρονο άγωμα μισθών και συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό ξαναμοιράζονται τα εισοδήματα σε βάρος των μισθωτών, και μεταφέρεται πλούτος στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό που εξακολουθούν να εισπράττουν σε συνάλλαγμα.Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ σήμερα, πέρα από την πολιτική της σημασία και το πλήγμα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο ό,τι απομένει από την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα έδινε τεράστια οικονομική δύναμη στα γκρίζα συμφέροντα που έχουν βγάλει κεφάλαια και καταθέσεις στο εξωτερικό.Αυτό είναι και επιπλέον λόγος που τοποθετηθήκαμε κατά της Δανειακής Σύμβασης, καθώς η τελευταία επιβάλλει στη χώρα μας ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που θα λειτουργήσουν ως Οδικός Χάρτης για την έξοδό της από την ευρωζώνη. Η επιβολή απόλυτης προτεραιότητας στην εξυπηρέτηση του χρέους, ο ειδικός λογαριασμός που θα διοχετεύει το σύνολο της δανειακής χρηματοδότησης στην εξόφληση των δανειστών, η απαίτηση για διαρκή και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από μια οικονομία σοβαρά τραυματισμένη, έχουν σχεδιαστεί ως κλοιός που θα κάνει σταδιακά απαγορευτικό το τίμημα της ελληνικής παραμονής στην ευρωζώνη.
Καλησπέρα και πάλι. Αν θέλετε τελείως επιγραμματικά αναφέρατε κατά προτεραιότητα τους πρώτους 5 στόχους που βάζετε μετεκλογικά και ιδίως αν σας προταθεί συνεργασία. Ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
Καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε 5 συγκεκριμένα
μετρά που θα θέσετε ως προϋπόθεση σε πιθανή κυβερνητική συνεργασία.
Οι απόψεις μου συμπίπτουν με του κόμματος σε μεγάλο βαθμό. Με απασχολεί όμως το εξής ζήτημα. Στις προηγούμενες εκλογές σας έδωσε το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να αναλάβετε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αρνηθήκατε. Γιατί?? Θα το ξανακάνατε?
Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου πείτε πώς πιστεύετε οτι θα αποκεντρωθούν οι πόλεις κ θα αναπτυχθεί ξανά η ύπαιθρος κ πώς οι πιθανοί νέοι αγρότες που δεν έχουν γη θα πρέπει ναβοηθηθούν?
Επιδιώκουμε ριζική μεταρρύθμιση στο φορολογικό
σύστημα, ώστε να γίνει εργαλείο δικαιοσύνης, θέσεων εργασίας και Πράσινης
Στροφής. Στην αναλυτική μας πρόταση https://blog.ecogreens.gr/programma/oikonomia/forologiko-sustima/,
πέρα από τη μείωση στη φορολογία της εργασίας, καταθέτουμε και τη σκέψη για
ιδιαίτερο αφορολόγητο ποσό στη φορολογία των κερδών για καθεμιά από τις πρώτες
10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης.
Στις προτεραιότητές μας είναι όμως και ο
τερματισμός του ενδοευρωπαϊκού φορολογικού ανταγωνισμού, με κοινή ευρωπαϊκή
φορολογική βάση για τα εταιρικά κέρδη και ελάχιστο συντελεστή 25% όπως
προτείνει από το 2010 η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του
ευρωκοινοβουλίου. Στην Ελλάδα ο συντελεστής αυτός είναι σήμερα στο 20%, από 35%
το 2005.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει καθαρά
ότι με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είμαστε σε αντίθετες όχθες από άποψη
κυβερνητικής φιλοσοφίας.
Πιστεύεται οτι υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστείτε με τους ανεξάρτητους Έλληνες ??
Η υστέρηση των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να καλυφθεί
κατά προτεραιότητα με βελτιώσεις στην οργάνωση της εργασίας, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών και άλλων παραγωγικών πόρων,
αλλά και με επενδύσεις σε καινοτομία και τεχνολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα προωθούμε ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον, με
αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση, μειωμένη φορολογία στην εργασία, φορολογικά
κίνητρα στις μικρές κυρίως επιχειρήσεις για θέσεις εργασίας, πολιτικές για
μείωση του κόστους στέγασης των επιχειρήσεων, ελάφρυνση του ΦΠΑ στους κλάδους με ένταση εργασίας ή με
μεγάλο μερίδιο εγχώριας παραγωγής, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και η εγχώρια
οικονομία.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών θα πρέπει να μειωθεί πρώτα από όλα
με την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τη δραστική περικοπή των εισαγόμενων
εξοπλισμών που δεν προσφέρουν πια καμιά ασφάλεια στη χώρα μας (εισαγωγές
ενέργειας και όπλων αποτελούν αθροιστικά το 90% του σημερινού ελλείμματος), την
ενίσχυση της τοπικής διάστασης στην οικονομία, τον αναπροσανατολισμό του
τουρισμού σε κατευθύνσεις που καλύπτουν όλο το χρόνο, την καθιέρωση ευνοϊκής
φορολογικής πολιτικής για τους κλάδους με μεγάλη εγχώρια συμμετοχή και
πολιτικής δημόσιων προμηθειών που θα συνυπολογίζει και το από πόσο μακριά
έρχεται κάθε προϊόν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε
με τον κόσμο της εργασίας: Απορρίπτουμε την υποτίμηση της εργασίας και τη
λογική της συμπίεσης των μισθών, θεωρούμε αδιανόητη κάθε «εσωτερική υποτίμηση»
που προσπαθεί να συνδυάσει μισθούς Βουλγαρίας με κόστος ζωής σε βασικά προϊόντα
υψηλότερο και από αυτό της Γερμανίας.
Είμαστε λοιπόν αντίθετοι στην απαίτηση της Δανειακής Σύμβασης για «σύγκλιση
των μισθών με τις ανταγωνιστικές χώρες», αντιπροτείνοντας μείωση στη φορολογία της εργασίας και
αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα περιορίζει το κόστος ζωής. Δίνουμε
έμφαση στη συμπίεση των τιμών μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά,
αποτελεσματικής αντιμετώπισης των καρτέλ, αλλά και πολιτικών για συμπίεση των
αξιών γης και μείωση του κόστους στέγασης για κατοικίες και επιχειρήσεις.
Σημαντικό είναι επίσης να αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης και να αναπτυχθεί
καταναλωτική συνείδηση και αποτελεσματικότερο κίνημα καταναλωτών.
Η περικοπή του κατώτατου μισθού, πολύ περισσότερο η επιπλέον μείωσή
του για τους νέους, αποτελεί για μας ακραία επίθεση του πολιτικού συστήματος
στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να
στηρίξουμε και νομικές παρεμβάσεις για την ακύρωσή της, καθώς έρχεται σε ευθεία
αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Με το βασικό
μισθό έχουμε άλλωστε ζητήσει να συνδεθούν και οι αποδοχές των βουλευτών και των
άλλων υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών, ώστε να έχουν κίνητρα να είναι
προσεκτικότεροι σε τέτοια θέματα.
Αδιαπραγμάτευτη είναι, τέλος, για μας η υπεράσπιση της ελευθερίας των
συλλογικών συμβάσεων. Μπορούμε να δεχθούμε μόνο θέσπιση ανώτατου ορίου για το
άνοιγμα ανάμεσα στο χαμηλότερο και στον ανώτερο μισθό κάθε συλλογικής σύμβασης.
Η πρόταση του Γ. Α. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 απευθυνόταν
προσωπικά στη Μαρία Βασιλάκου (και όχι στους Οικολόγους Πράσινους ως
κόμμα) και αφορούσε τη μια από τις δύο θέσεις υφυπουργών Περιβάλλοντος,
χωρίς συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπνεόμαστε από κουλτούρα συνεργασιών. Δεν
έχουμε τη συμμετοχή στην εξουσία πρώτη μας προτεραιότητα, είμαστε όμως
ανοικτοί και σε αυτό. Για να προχωρήσει πάντως μια κυβερνητική
συνεργασία, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις:
– Να υπάρχει πραγματική λαϊκή εντολή, με Βουλή χωρίς αυτοδύναμη
μονοκομματική πλειοψηφία, και με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για όλους
τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους.
– Να δεσμεύονται οι κυβερνητικοί εταίροι σε ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα που θα συμφωνήσουν.
Στην περίπτωση της πρότασης του 2009, δεν υπήρχε τίποτα από τα δύο:
– Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει και λάβει αυτοδύναμη πλειοψηφία από τους
πολίτες, που κράτησαν τους Οικολόγους Πράσινους εκτός Βουλής σε ρόλο
εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Προεκλογικά είχαμε διευκρινίσει ότι
δε θα συνεργαζόμασταν με αυτοδύναμη κυβέρνηση (που δε θα μπορούσαμε να
ελέγχαμε) και ότι θα εξετάζαμε συμμετοχή μας σε κυβερνητική πλειοψηφία
μόνο αν εξασφαλίζαμε πολιτική νομιμοποίηση με την εκλογή μας στη Βουλή.
– Το ενδεχόμενο προγραμματικής συμφωνίας αποκλείστηκε από την πλευρά
του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γ.Α.Π. είχε απευθύνθηκε προσωπικά στη Μ. Βασιλάκου,
ζητώντας της τελική απάντηση μέσα σε λίγες ώρες.
Πρακτικά, αν αποδεχόμασταν την πρόταση, θα δίναμε λευκή επιταγή στην
κυβέρνηση χωρίς να ξέρουμε καν το πρόγραμμά της, ενώ θα ήμασταν
αποκλεισμένοι ακόμη και από την τυπική συζήτηση για τις κυβερνητικές
αποφάσεις (οι υφυπουργοί δε συμμετέχουν καν στο υπουργικό συμβούλιο).
Και να επιλέγαμε όμως να αποδεχθούμε την πρόταση, θα ήταν ανέφικτο να
αναλάβει το υφυπουργείο ο Μ. Βασιλάκου που ήταν ήδη δεσμευμένη με το
Δήμο της Βιέννης ως επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στο τοπικό
κοινοβούλιο και ετοιμαζόταν για τις εκλογές του 2010 που την ανέδειξαν
τελικά σε θέση αντιδημάρχου.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, έδειξαν για τι είδους πολιτικές ζητούσε
τότε λευκή επιταγή ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν
ήμασταν τότε σε θέση να ξέρουμε. Αποδείχθηκε όμως ότι είναι σημαντικό
να βασίζουμε τις επιλογές μας σε καθαρά και διαφανή πολιτικά κριτήρια,
ώστε να τιμάμε πραγματικά την ψήφο των πολιτών που μας υποστηρίζουν.
Πολιτικά κόμματα που νοιάζονται για το περιβάλλον είστε εσείς και το κόμμα των πειρατών. Τι γνώμη έχετε για το κόμμα των πειρατών? Και θα συνεργαστείτε εάν χρειαστεί για ένα καλύτερο περιβάλλον? Στην ευρώπη συνεργάζονται στενά, εσείς τι θα κάνετε?
Καλό απόγευμα, η λογική της Ευρώπης του ελαττωματικού εθνοκεντρικού διακυβερνητικού διευθυντηρίου, η αδυναμία προσέγγισης της θεσμικής Ευρώπης, οι φοβικές φωνές πολιτικού και οικονομικού λαϊκισμού, απο τα δεξιά και τα αριστερά, δεν ειναι η λύση μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα.Και αυτή η κατάσταση, οφείλει να συναντήσει την ουσιαστική συνάθροιση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.Δυνάμεις και φωνές που αναπτύσσονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μπορέσει να δράσει και να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για μια άλλη πορεία της Ευρώπης.Οι φιλοευρωπαϊκές οργανώσεις, οι Φεντεραλιστές, έχουν αρχίσει να κινούνται καθώς έχουμε μπροστά μας τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.Σημαντικές προσωπικότητες των Πρασίνων σε όλη την Ευρώπη, όπως η Monica Frassoni, έχουν εκπεφρασμένη θέση υπέρ της φεντεραλιστικής προσέγγισης και προοπτικής.Οι Έλληνες Πράσινοι , πως προσεγγίζουν τις κοινοτικές εξελίξεις, θα στηρίξουν τα αιτήματα που κατατίθενται απο το φεντεραλσιτικό κίνημα και άλλες οργανώσεις ; θα
Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και των στελεχών σας προέρχεται από την αριστερά. Γιατί δεν κάθεστε σε ένα τραπέζι να συζητήσετε με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς; Ο κ. Τσίπρας το έχει προτείνει αν δεν κάνω λάθος εδώ και ένα χρόνο. Μπορεί να το έκανε για λόγους σκοπιμότητας, μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους, μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, όμως πραγματικά πόσο πιστεύετε ότι θα αντέξει ο κόσμος; Με το να βάζουμε επιθετικούς προσδιορισμούς αριστερά της ευθύνης, κομουνιστική, ανανεωτική, μαρξιστική, ριζοσπαστική, οικολογική στο τέλος θα χάσουμε το ουσιαστικό, την Αριστερά. Σε τι κατάσταση θα είναι ο λαός σε 2 χρόνια για παράδειγμα; Θα χάσουμε το υποκείμενο και οι πάντα εύστοχες αναφορές σας για την κατεύθυνση της κοινωνίας και το μέλλον θα είναι ανεύ αντικειμένου. Παρακολουθώ με εκτίμηση και ενδιαφέρον τις θέσεις σας. Αλλά στις εκλογές – δεδομένης και της χλιαρής έστω άρνησης σας να συζητήσετε τα περιθώρια συνεργασίων – θα στηρίξω άλλο κόμμα χωρίς παρ’ όλα αυτά να πάψω να έχω ανοιχτά τα ώττα προς την πολιτική και κινηματική οικολογιά.
Ευχαριστώ.
Εύχομαι να είστε δυνατοί στη Βουλή.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ξεκάθαρη απάντησή σας!
Ως νέα, παιδοψυχολόγος, φιλόζωη και Ελληνίδα πολίτης θα στηρίξω την προσπάθειά σας ελπίζοντας να ανταποκριθείτε σε όσα υποστηρίζετε! Καλή επιτυχία σε όλους σας!
Καλησπέρα και καλή επιτυχία. Χωρίς να θεωρώ ότι αυτός είναι απαραίτητα ο κύριος τομέας δράσης σας και χωρίς να ελέγχεστε γι αυτό, παρατηρώ ότι, τόσο στο πρόγραμμα σας όσο και στις διάφορες συνεντεύξεις των στελεχών σας, υπάρχει συστηματική αποφυγή συζήτησης περί της εξωτερικής πολιτικής ή των εθνικών θεμάτων. Ποιά θα ήταν η προσέγγιση των οικολόγων πράσινων για αυτά τα θέματα σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης?
Αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιους βασικούς άξονες: Αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας σε βιώσιμες κατευθύνσεις,προώθηση ταυτόχρονων απαντήσεων για την οικονομική, κοινωνική και περιβάλλοντική διάσταση της κρίσης, φορολόγηση του πλούτου, δίκαιη (ανα)κατανομή των βαρών, οικοδόμηση συνεκτικού κοινωνικού κράτους και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης.Επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Δανειακής Σύμβασης, με διασφάλιση της παραμονής στην ευρωζώνη.Αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, με διεύρυνση της δημοκρατίας, της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και των θεσμικών φραγμών στην αυθαιρεσία της εξουσίας.Ολοκληρωμένο πλαίσιο διαφάνειας και κάθαρσης, με αιχμή τον εντοπισμό και δεσμευση των “γκρίζων περιουσιών” από διαφθορά και φοροδιαφυγή.Προώθηση συμμαχιών για αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τερματισμό της ομηρείας της χώρας στους δανειστές.
Αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιους βασικούς άξονες: Αναπροσανατολισμό της πραγματικής οικονομίας σε βιώσιμες κατευθύνσεις,προώθηση ταυτόχρονων απαντήσεων για την οικονομική, κοινωνική και περιβάλλοντική διάσταση της κρίσης, φορολόγηση του πλούτου, δίκαιη (ανα)κατανομή των βαρών, οικοδόμηση συνεκτικού κοινωνικού κράτους και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης.Επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Δανειακής Σύμβασης, με διασφάλιση της παραμονής στην ευρωζώνη.Αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, με διεύρυνση της δημοκρατίας, της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και των θεσμικών φραγμών στην αυθαιρεσία της εξουσίας.Ολοκληρωμένο πλαίσιο διαφάνειας και κάθαρσης, με αιχμή τον εντοπισμό και δεσμευση των “γκρίζων περιουσιών” από διαφθορά και φοροδιαφυγή.Προώθηση συμμαχιών για αλλαγές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τερματισμό της ομηρείας της χώρας στους δανειστές.
Προτείνουμε ολοκληρωμένα προγράμματα για πολυλειτουργική ύπαιθρο (όχι μόνο γεωργία-κτηνοτροφία, αλλά και μεταποίηση τοπικών προϊόντων, σύνδεση γεωργίας με ήπιο τουρισμό και ανανεώσιμη ενέργεια, κυρίως βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα).
Καταθέτουμε προτάσεις και για φορολογικά κίνητρα που θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προγράμματα, με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους, και ιδιωτικές εκτάσεις που σήμερα υποχρησιμοποιούνται.
Ιδαίτερη έμφαση δίνουμε στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που αποτελούν τα 2/3 της χώρας και έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών αποτελούν η Ανάβρα στην ορεινή Μαγνησία και η Τήλος στα 12νησα.
Να τονίσουμε ότι η Θεσσαλία έχει ήδη πληρώσει ακριβά το παλιό μοντέλο ανάπτυξης, με υποβάθμιση εδαφών και σοβαρό πρόβλημα στο νερό. Η οικονομία λεηλασίας των φυσικών πόρων που συμπληρώνει το Μνημόνιο, φέρνει και νέες απειλές όπως τα καταστροφικό σχέδιο για λιγνιτωρυχεία στην Ελασσόνα, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Η πρότασή μας για την ύπαιθρο εστιάζει ισόρροπα τόσο στις πεδιάδες όσο και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, που αποτελούν τα 2/3 της χώρας και οι περισσότερες βρίσκονται σε εγκατάλειψη. Πέρα από τη στροφή σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα με αιχμή τη βιολογική γεωργία, δίνει έμφαση στο συνδυασμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με επιτόπια μεταποίηση μικρής κλίμακας, ήπιο τουρισμό και ανανεώσιμη ενέργεια με πρώτο βήμα την αξιοποίηση της βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα. Το θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι απλό και να καλύπτει το σύνολο των αγροτών.
Προτεραιότητα δίνουμε στους μικρότερους παραγωγούς, την προσεκτική διαχείριση των εδαφών και του νερού, τη συνύπαρξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με τη φυσική βιοποικιλότητα, με τη διάσωση των αυτόχθονων φυλών οικιακών και κτηνοτροφικών ζώων, τη διατροφική αυτάρκεια σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.
Ο αγροτουρισμός ως δραστηριότητα πρέπει να διαφυλαχθεί κυρίως για τους αγρότες. Πολιτικές για την ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι ενταγμένες σε κάθε σχεδιασμό. Πολυκαλλιέργεια, διαφύλαξη και ενίσχυση των παραδοσιακών ποικιλιών, περιορισμός ή και κατάργηση φυτοφαρμάκων και χημικής λίπανσης με αντικατάστασή τους από φυσικές μεθόδους προστασίας και λίπανσης μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία των αγροτών.
Θεσμοί μόνιμης απευθείας διασύνδεσης παραγωγών – καταναλωτών σε τοπική κλίμακα χρειάζεται να δώσουν διάρκεια σε πρωτοβουλίες όπως το «κίνημα της πατάτας»: οι σημερινές λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών αλλά και οι συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών απαιτείται να συμπληρωθούν με τη θεσμοθέτηση χωριστών λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, όπως λειτουργούν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή απαραίτητο είναι να οργανωθεί επιτέλους η διά βίου εκπαίδευση των ελλήνων αγροτών, ώστε να είναι ενήμεροι των καλλιεργητικών τεχνικών και εν γένει τάσεων της γεωργίας αλλά να και υποστηριχθούν στη δημιουργία συνεργατικών δομών. Η απροθυμία τους να συμπράξουν στις διαδικασίες «αναμόρφωσης» των αγροτικών συνεταιρισμών, πρέπει να οδηγήσουν τάχιστα στην αναθεώρηση του νεαρού νόμου 4015/2011.
Αναγκαίο είναι επίσης να βοηθηθούν οι καταναλωτές στη διαμόρφωση ελληνικής καταναλωτικής συνείδησης, ώστε να αγοράζουν ελληνικά και τοπικά διατροφικά αγροτικά προϊόντα, ενισχύοντας την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 30 χρόνια το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (εισαγωγές – εξαγωγές σε τρέχουσες τιμές, μετατρεπόμενες σε ευρώ) από πλεονασματικό μετατράπηκε σε έντονα ελλειμματικό, με συνεχή φθίνουσα πορεία και αποκορύφωμα το 2008, που το έλλειμμα ισοζυγίου έφτασε τα 3.043.506.477 ευρώ!
Κεντρική θέση στην πράσινη πρόταση έχουν προγράμματα υποστήριξης του μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων που αναζητούν στην ύπαιθρο διεξόδους από την ανεργία των πόλεων: κατάρτιση στις απαραίτητες αγροτικές δεξιότητες, υποδομές παιδείας και περίθαλψης, χρηματοδοτική και γεωπονική υποστήριξη, διάθεση της χρήσης κατάλληλων δημόσιων εκτάσεων αλλά και φορολογικά κίνητρα για αξιοποίηση και υποχρησιμοποιούμενων ιδιωτικών, αποτελούν βασικούς άξονες που έπρεπε να είχαν ήδη προωθηθεί και δεν επιτρέπεται πια να καθυστερήσουν ούτε στιγμή.Επιζητάμε μια γεωργία αυτοδύναμη και βιώσιμη πολλαπλά, όχι πολιτικές που, υποστηριζόμενες άκριτα από επιδοτήσεις χωρίς στόχευση και κατάληξη, φτωχαίνουν και την ύπαιθρο και τους κατοίκους της.
Η Πράσινη Στροφή στην αγροτική παραγωγή και η οργανωμένη στήριξη σε όσους ψάχνουν στην ύπαιθρο διεξόδους από την ανεργία των πόλεων, αποτελούν κινήσεις στοιχειώδους απλής λογικής. Όταν το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι υπάρχουν στις πόλεις 1,5 εκατομμύριο πολίτες που ενδιαφέρονται για μια νέα αρχή στην ύπαιθρο, δεν επιτρέπεται να μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις. Η κρίση είναι και μήνυμα να αλλάξουμε ριζικά, να αντιστρέψουμε τις πολιτικές που οδήγησαν τα 2/3 της χώρας στην ερήμωση. Απέναντι στην αδιέξοδη οικονομία των εξορύξεων και του τσιμέντου, πρέπει να εστιάσουμε στη διαφύλαξη και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της χώρας.
καλησπερα. την γνώμη σας για την τοποθέτηση ανεμογεννητριων μέσα στο θαλλασσιο χωρο στην βόρεια Κέρκυρα. Η πράσινη ενεργεια αξίζει την καταστροφή του υποθαλλασιου περιβάλλοντος;
Όταν, τον περασμένο Οκτώβριο, αποφασίζαμε ότι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είμαστε σε αντίθετες όχθες από άποψη κυβερνητικής φιλοσοφίας, η ΝΔ ήταν ακόμη αντιμνημονιακή και ο κ. Καμμένος ήταν στη ΝΔ.
α. Για τη διαφορά με το όνομα της ΠΓΔΜ, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι «πιο Μακεδόνας» από τις υπόλοιπους. Αν και κάθε χώρα αλλά και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της, όμως όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης.
Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν κινηθεί και όλες μας οι παρεμβάσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο, από το 2009 μέχρι σήμερα:
Για τις εκθέσεις προόδου Τουρκίας και ΠΓΔΜ. http://goo.gl/3yzoH http://goo.gl/ADJa5
Για τις αντίστοιχες εκθέσεις. http://goo.gl/RFxvm http://goo.gl/2pTJy
Για τη φετινή έκθεση προόδου ΠΓΔΜ. http://goo.gl/aEp74
Για τη φετινή γραπτή δήλωση για Αμμόχωστο. http://goo.gl/QuDlp
Περσινό άρθρο περί των επιθέσεων κατά Τρεμόπουλου. http://www.eklogika.gr/articles/536
β. Για τα μειονοτικά ζητήματα, πιστεύουμε ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι αρμόδιο να αναγνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει εθνικές ή άλλες μειονότητες. Κάθε άλλη στάση μπορεί να υπηρετεί τη συγκέντρωση ψήφων, κάνει όμως ζημιά στη χώρα μας. Η εφαρμογή των πάγιων ευρωπαϊκών κανόνων και της Ευρωπαίκής Σύμβασης Πλαίσιο για τις μειονότητες είναι η μόνη επιλογή που υπηρετεί με ασφάλεια τα διαχρονικά συμφέροντα της χώρας μας. Διαφορετικά, οι εθνικές σκοπιμότητες του σήμερα κινδυνεύουν να αποδειχθούν εθνικές παγίδες του αύριο: Μην ξεχνάμε ότι οι παλιότεροι φόβοι για τη Βουλγαρία, ήταν που είχαν οδηγήσει το ελληνικό κράτος στην έκδοση του «Abecedar»-«Μακεδονικού Αναγνωστικού» τη δεκαετία του ʽ20, αλλά και στην προσπάθεια τουρκοποίησης της μειονότητας στη Θράκη τη δεκαετία του ʽ50.
Δεν αναγνωρίζουμε σε καμιά άλλη χώρα δικαίωμα παρέμβασης και «προστασίας» μειονοτήτων που θεωρεί ότι συνδέονται μαζί της, εκτός φυσικά από τις λίγες ειδικές περιπτώσεις και θέματα που προβλέπονται ρητά σε διεθνείς συνθήκες. Γιʼ αυτό και ζητάμε την αποσύνδεση των μειονοτικών ζητημάτων από τις διακρατικές σχέσεις.
Αυτοπροσδιορισμός δε σημαίνει μόνο το δικαίωμα να καταγράφεσαι ως ιδιαίτερη ομάδα, αλλά και το δικαίωμα να μη θεωρείται κανείς μειονότητα χωρίς τη θέλησή του. Η αποδοχή του αυτοπροσδιορισμού μπορεί πάντως να γίνεται και στη γλώσσα που μιλάει η συγκεκριμένη ομάδα, όπως συμβαίνει ήδη με τους Ρομά (τσιγγάνους).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σεβόμαστε την επιλογή των Πειρατών της χώρας μας να έχουν το δικό τους κόμμα, και θέλουμε και άλλες καινούργιες δυνάμεις στο πολιτικό προσκήνιο, πέρα από εμάς.Κατά καιρούς έχουμε καλέσει με δική μας πρωτοβουλία εκπροσώπους τους σε δημόσιες εκδηλώσεις μας, όπως για τις ψηφιακές ελευθερίες και για τους πολιτικούς θεσμούς. Συνεργαζόμαστε με τους Πειρατές άλλων χωρών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά μας, είμαστε πρόθυμοι για διάλογο και περαιτέρω συγκεκριμένες συνεργασίες και στην Ελλάδα.
Εκφρασμένη θέση για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, έχουμε και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Όπως τονίζουμε στο προγραμμά μας:Βασική επιδίωξη της πολιτικής μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την οικολογική βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και την ενεργή πολιτική για την ειρήνη στο κέντρο της πολιτικής αυτής της Ευρώπης.
Οι ΟΠ είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα νέων λιγνιτικών πεδίων είτε αφορά ιδιώτες είτε το δημόσιο. Απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής το όραμα μας είναι η πλήρης απεξάρτηση του ηλεκτρικού μας συστήματος από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό και πάντως το αργότερο μέχρι το 2050. Αποκλείοντας βεβαίως τη χρήση πυρηνικής ενέργειας αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί με την εξοικονόμηση και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ζητάμε να καταρτισθεί άμεσα σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών και μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική που θα οδηγεί σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οικολογική χρήση του λιγνίτη δεν υπάρχει. Ακόμα και η χρήση των καλύτερων φίλτρων θα οδηγούσε απλά σε μια μείωση των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν καταστήσει τις λιγνιτικές περιοχές τις πιο επιβαρθμένες και θνησιγενείς της χώρας, ενώ δε θα βοηθούσε καθόλου στη μείωση των εκπομπών CO2. Από την άλλη η τεχνολογία Carbon Capture & Storage (CCS) είναι εξαιρετικά ανώριμη, εμπεριέχει εγγενής κινδύνους ατυχημάτων, γεωλογιών παρενεργειών και διαρροών, ενώ είναι πιθανό να μην έχει νόημα οικονομικά καθώς το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται ταχύτατα.
Πιστεύουμε ότι εκτεταμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, όχι μόνο μπορούν να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες από την εγκατάλειψη του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων, αλλά αποτελούν κομβικό στοιχείο της “πράσινης στροφής” της οικονομίας, που μπορούν να τονώσουν την απασχόληση, να ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις τις χώρας και να συνεισφέρουν καθοριστικά στην έξοδο από την κρίση. Μελέτες όπως αυτή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (“Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση”) τεκμηριώνουν τον ισχυρίσμό αυτό, ενώ ως ΟΠ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ακόλουθη για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.«ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ»
Καλησπέρα. Στις εκλογές αυτές οι Οικολόγοι Πράσινοι θέτουμε στο επίκεντρο τα ζητήματα της διεξόδου από την κρίση, χωρίς όμως να αποφεύγουμε τις απαντήσεις για τα υπόλοιπα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δε θα έχουν για μας ιδιαίτερα κεντρική θέση στην ατζένταμιας μετεκλογικής συνεργασίας. Μια πρώτη εικόνα για τις προσεγγίσεις και τις θέσεις μας, δίνει το αντίστοιχο κεφάλαιο από το πρόγραμμά μας:
2. 1. Βαλκάνια πέρα από τον εθνικισμό
Για την οικολογική αντίληψη, οι άμεσοι γείτονες είναι αναγκαίοι συνεργάτες και όχι υποψήφιοι εχθροί, καθώς το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα. Η συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αντίστοιχη προοπτική των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, μπορούν να συμβάλουν θετικά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε την Ελλάδα σε ρόλο «ακραίου προπυργίου» σε μια «Ευρώπη-Φρούριο».
· Καταδικάζουμε τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό από όπου κι αν προέρχεται. Η επιστροφή σε εθνοκεντρικές λογικές δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά δημιουργεί πρώτα από όλα πρόβλημα στις χώρες που την καλλιεργούν. Η ανοικτή κοινωνία που προωθούμε συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό και τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων.
· Αντιτασσόμαστε στη λογική της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της. Επιδιώκουμε δραστική μείωση των εξοπλισμών και εμμένουμε στο στόχο για διάλυση του ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών, δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην ανάγκη ακόμη και μονομερώς.
· Τα θέματα μειονοτήτων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι διακρατικών σχέσεων. Ζητάμε από τη χώρα μας να κυρώσει άμεσα την ευρωπαϊκή σύμβαση – πλαίσιο για τις μειονότητες και την αντίστοιχη σύμβαση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.
· Η περιφερειακή συνεργασία είναι πρώτα υπόθεση βιωσιμότητας και μετά επιχειρηματικής δράσης. Προτεραιότητα οφείλουν να έχουν στόχοι όπως το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, η απόκρουση των μεταλλαγμένων, η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και της ήπιας ενέργειας, η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών, η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, η βελτίωση των όρων ζωής των παραμεθόριων πληθυσμών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παραδοσιακές διαφορές θα πρέπει να εξεταστούν στο φως των νέων δεδομένων.
· Για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, προτείνουμε οριοθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δίνουμε προτεραιότητα σε προκαταρκτική συμφωνία για αμοιβαίο αποκλεισμό κάθε υποθαλάσσιας έρευνας για πετρέλαιο.
· Για τη διαφορά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζουμε ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι «πιο Μακεδόνας» από τις υπόλοιπους. Αν και κάθε χώρα αλλά και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της, όμως όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
· Για το Κυπριακό, εμμένουμε στην προοπτική συναινετικής λύσης βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τα σημεία που είχαν δεχθεί οι δυο πλευρές για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διζωνικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων. Ενισχύουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και την κατάρρευση του “μύθου” ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί.
Ως “παιδί” της μεγάλης κοσμογονίας του 1968, η πολιτική οικολογία έχει όντως μια έμμεση ιστορική καταγωγή από την αριστερά. Είναι όμως παιδί που έφυγε νωρίς από το σπίτι, και ανέπτυξε τη δική του αυτόνομη ταυτότητα, που σε πολλά θέματα υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια της αριστεράς. Δε νιώθουμε λοιπόν μέρος κάποιας παλιάς ενότητας που χρειάζεται να αποκατασταθεί. Μεγάλο μέρος άλλωστε της νεώτερης γενιάς μελών και υποστηρικτών μας, βρέθηκε απευθείας στο πράσινο κίνημα χωρίς να περάσει από άλλους πολιτικούς χώρους.
Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουμε την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας (και) με δυνάμεις της αριστεράς. Τον Φεβρουάριο του 2011 απαντήσαμε θετικά σε πρόταση διαλόγου του Συνασπισμού για συγκεκριμένα θέματα. Παρόμοια προταση θεματικού διαλόγου απευθύναμε και στη Δημοκρατική Αριστερά, ως αντιπρόταση στην προτασή τους για συνολικό Φόρουμ Διαλόγου των δύο κομμάτων μας. Σε καμιά από τις δύο πρωτοβουλίες διαλόγου δε δόθηκε συνέχεια από τη ΔΗΜΑΡ ή το ΣΥΡΙΖΑ, αν εξαιρέσουμε δυό κοινές πρωτοβουλίες με το ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό που προήλθαν από τους Οικολόγους Πράσινους.
Περισσότερο πρόσφατη (Φεβ 2012) είναι η (αναπάντητη μέχρι τώρα) πρόσκλησή των Οικολόγων Πράσινων προς Τσίπρα, Κουβέλη, Παπαρρήγα και Δημαρά για συναντήσεις με θέμα το φορολογικό, ως ζήτημα που συνδυάζει τον προσανατολισμό της οικονομίας, την απαίτηση για δίκαιη κατανομή των βαρών και τον τερματισμό της ομηρείας στους δανειστές.Το Μάρτιο πάντως οργανώσαμε στρογγυλό τραπέζι για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τους πολιτικούς θεσμούς, με ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Πειρατές.
Στην πρωτοβουλία Τσίπρα για τις μονοεδρικές, τελος, οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντήσαμε ότι “μέχρι στιγμής η πρόταση του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον επικοινωνιακή, καθώς απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα μόνο μέσω των ΜΜΕ. Θέση μας είναι ο προγραμματικός διάλογος και οι μετεκλογικές συνεργασίες, αν όμως υποβληθεί κανονικά θα την μελετήσουμε”. Συνέχεια από την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν δόθηκε. Ελπίζουμε ότι ο απαραίτητος προγραμματικός διάλογος θα προχωρήσει μέσα στη Βουλή, μετά τις εκλογές. Ο διάλογος πάντως μπορεί να προχωρήσει πολύ καλύτερα, όταν δεν υποτάσσεται σε εκλογικές στρατηγικές.
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός, ότι η Αθήνα
έχει πολύ μικρό ποσοστό πράσινου. Για να φτάσει τα ελάχιστα επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών
πόλεων, θα πρέπει να δημιουργηθούν πάρκα και αστικά δάση υψηλού πρασίνου
επιφάνειας τουλάχιστον 50.000 στρεμμάτων. Αν για παράδειγμα ολόκληρο το
Ελληνικό γίνονταν πράσινο (ανέφικτη προοπτική γιατί ήδη υπάρχουν χρήσεις όπως
το FIR
Αθηνών) θα είχαμε επιπλέον 6.500 στρέμματα και θα χρειαζόμασταν περίπου άλλες
επτά εκτάσεις σαν το Ελληνικό, ή δεκάδες άλλες μικρότερες.
Πολλοί φαντάζονται ότι τα παραπάνω είναι μία
πολυτέλεια σε συνθήκες κρίσης. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Την κρίση την
διαιωνίζει και την πολλαπλασιάζει η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, η οποία:
1. Υποβαθμίζει μία δυνητικά πανέμορφη πόλη με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες
τουριστών, που δεν προτιμούν την Αθήνα ως τόπο διακοπών τους, παρά τα
ασυναγώνιστα μνημεία, τις παραλίες και τα πανέμορφα περιαστικά βουνά.
2.
Aυξάνει δραματικά τα κόστη και τον χρόνο μετακίνησης. Οι πολίτες για να
βρουν στοιχειώδη ποιότητα, μετακομίζουν όλο και μακρύτερα, χιλιάδες μαγαζιά και
κατοικίες στο κέντρο εγκαταλείπονται ή υποβαθμίζονται.
3.
Η υπερπροσφορά δομημένων χώρων ρίχνει τις αξίες στο κέντρο, ενώ
δημιουργεί στρεβλώσεις ζήτησης στα προάστια.
4.
Επιδεινώνει την υγεία των κατοίκων. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι και
παιδικές αναπνευστικές παθήσεις οφείλονται στην κακή ατμόσφαιρα. Όσες μελέτες
έχουν κυκλοφορήσει ανεβάζουν το οικονομικό κόστος από τους θανάτους και τις
ασθένειες, σε απίστευτα επίπεδα, χωρίς να υπολογίσουμε το ψυχικό κόστος και την
μείωση της παραγωγικότητας.
5. Η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη πολλών περιοχών τις καθιστά ευάλωτες στο
οργανωμένο έγκλημα και την ανάπτυξη γκέτο. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετα κόστη
αστυνόμευσης, διάρρηξη της οικιακής γαλήνης και του αισθήματος ασφάλειας των
πολιτών.
Οι παραπάνω πανθομολογούμενες επιπτώσεις
οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, στο οποίο συμφωνεί το σύνολο της διεθνούς
επιστημονικής κοινότητας: Η σωστή πολεοδομία είναι παράγων οικονομικής
ανάπτυξης, ενώ αντίθετα η άναρχη πολεοδομία, που παρατηρείται σε τριτοκοσμικές
χώρες, μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρες οικονομικές αρπαχτές, αλλά σε βάθος
χρόνου προκαλεί πολύ περισσότερα κόστη από οφέλη.
Όλα τα παραπάνω συντείνουν στα παρακάτω
αιτήματα:
1. Οι αδόμητοι χώροι θα πρέπει να παραμείνουν αδόμητοι. Κάθε περαιτέρω
δόμηση, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.
2. Οποιαδήποτε ανάπλαση θα πρέπει να έχει σαν πρώτο μέλημα την αύξηση του
πράσινου και όχι την αύξηση του συντελεστή δόμησης. Παλιές οικοδομές
μπορούν να αναδειχθούν με
κατεδάφιση μεταγενέστερων προσθηκών και πρασίνισμα του περιβάλλοντος χώρου και όχι με
οικοδόμηση με υψηλούς συντελεστές.
3. Καμία μεγάλη αλλαγή χρήσης, όπως αυτή που σχεδιάζεται στο Ελληνικό δεν
πρέπει να γίνει χωρίς να εντάσσεται αρμονικά στο συνολικό Ρυθμιστικό. Η απάτη,
ότι νέα mall,
ξενοδοχεία, ή πολυτελείς κατοικίες, θα κάνουν το Ελληνικό …Μόντε Κάρλο δεν
πρέπει να αναπαράγονται, εάν δεν εξηγούν πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τις
όμορες περιοχές, πόσα ξενοδοχεία θα κλείσουν στο κέντρο, και πόσο θα
επιβαρυνθούν οι ήδη υπερκορεσμένοι οδικοί άξονες. Επομένως το Ταμείο αξιοποίησης
(εκποίησης) της «Ιδιωτικής» Περιουσίας του Δημοσίου, δεν δικαιούται να
χωροθετεί χρήσεις στα ακίνητα που επιχειρεί να πουλήσει εάν δεν εντάσσει τις
χωροθετήσεις αυτές σε ένα ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό. Ας θυμίσουμε ότι ένας
από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού
Αθήνας καθηγητής κ. Πολύζος με την υπόλοιπη ηγεσία του οργανισμού, ήταν το
γεγονός, ότι οι χωροθετήσεις, που
σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι του Ταμείου, αγνοούν το Ρυθμιστικό και σε πολλές
περιπτώσεις, όπως στο Ελληνικό παραβιάζουν κατάφωρα τις προβλέψεις του.
4. Οι δωρεές που κατά καιρούς γίνονται οφείλουν να έχουν στόχο την
βελτίωση του αστικού χώρου και όχι την δημιουργία υπεραξίας για τον δωρητή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό μία ολοκληρωμένου
πρόταση για τις αναπλάσεις και την βελτίωση της πόλης μας, που δημιουργεί
μόνιμες υπεραξίες, από την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της παραγωγικότητας,
και δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες
του πρόσκαιρου κέρδους, που χρεώνει μελλοντικές ζημίες στα παιδιά μας.
Οι απαντήσεις είναι σαφείς.Εξακολουθώ όμως να δυσκολεύομαι να βρω το συγκεκριμένο κεφάλαιο στο πρόγραμμα σας των εκλογών του 2012. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.