Σε εκδήλωση-συζήτηση με προβολή του ντοκιμαντέρ Golfland? της Νέλλυς Ψάρρου, στα Βριλήσσια, θα παρευρεθεί απόψε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Η ταινία αναφέρεται στις επιπτώσεις του τουριστικού μοντέλου των μεγάλων συγκροτημάτων με επίκεντρο εγκαταστάσεις γκόλφ, μοντέλο που προωθείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Η εκδήλωση, στο πάρκο ΤΥΠΕΤ (οδός Μπακογιάννη, Βριλήσσια) ξεκινά στις 8μμ και οργανώνεται από τη δημοτική κίνηση «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ».
Για το θέμα αυτό, που έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο παρεμβάσεων (και) από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Γ. Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Το γνωστό μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που φέρνει επισκέπτες 3-4 μήνες το χρόνο, αδιαφορεί για το περιβάλλον και συγκεντρώνεται σε λίγες υπερκορεσμένες περιοχές, έχει πια δείξει τα όριά του. Ακόμη πιο επικίνδυνα είναι όμως τα σχέδια για φαραωνικά αυτάρκη (all inclusive) τουριστικά συγκροτήματα σε ελάχιστη επαφή με την τοπική οικονομία, αλλά και για τις 700.000 τουριστικές κατοικίες που θα πνίξουν στο τσιμέντο τα ελκυστικότερα τοπία. Ήδη στην Ισπανία υπάρχουν απούλητες 800.000 από αυτές, που αποτέλεσαν μάλιστα τον καταλύτη για την κρίση στην ισπανική οικονομία.
Τα συγκροτήματα γκόλφ αποτελούν την κορύφωση του αδιέξοδου αυτού μοντέλου. Με τεράστιες απαιτήσεις νερού, συχνά σε άνυδρες περιοχές, και με ριζική αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων για να δεχθούν το γκαζόν, έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στο περιβάλλον, πέρα από αυτές της ανέγερσης ολόκληρων πόλεων, με ξενοδοχεία, διαμερίσματα και εμπορικά-ψυχαγωγικά κέντρα.
Παράλληλα λοιπόν με τις τοπικές αμυντικές μάχες, οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε για συνολικότερη Πράσινη Στροφή και στον τουρισμό. Αντί για αποκοπή του από την υπόλοιπη τοπική οικονομία, χρειαζόμαστε διασύνδεση του με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες κάθε περιοχής, αλλά και στροφή σε ήπιες μορφές. Η επένδυση σε ποιοτικά τοπικά προϊόντα και σε σύγχρονη βιολογική γεωργία, η διατήρηση και προβολή των φυσικών περιοχών και των υγροτόπων, η προώθηση πραγματικού αγροτουρισμού, η δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών με κορμό το διευρωπαϊκό δίκτυο του EUROVELO, ο σιδηροδρομικός τουρισμός με μουσειακά τρένα, η αναβίωση παλιών μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, μπορούν να κάνουν τη χώρα μας ελκυστική και σε επισκέπτες που δεν έρχονται μόνο το καλοκαίρι και που επιθυμούν πραγματική επαφή με την τοπική οικονομία και κοινωνία».