Πρόγραμμα

– Περιηγηθείτε στις προγραμματικές μας κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας το μενού στα δεξιά ή κατεβάστε το πρόγραμμά μας από εδώ


Οι εκλογές να γίνουν βήμα διεξόδου


Ισχυρή πράσινη παρουσία στη νέα Βουλή: για τα συλλογικά αγαθά, για τη ζωή μας


Η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα την ολοκληρωτική χρεοκοπία των μέχρι τώρα πολιτικών. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία», ελάχιστα συγκαλύπτει ότι ουσιαστικά έχουμε πια ΚΑΙ Μνημόνιο ΚΑΙ χρεοκοπία.

Για το οικολογικό και πράσινο κίνημα, η οικονομική κρίση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την κρίση στην κοινωνία αλλά και στο περιβάλλον.

Οι ίδιοι παράγοντες που επί δεκαετίες καταστρέφουν το περιβάλλον – κοντόφθαλμη οπτική, αδιαφορία για τις επόμενες γενεές, υποθήκευση του συλλογικού στο ατομικό, αδιαφορία για ό,τι δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται, πολιτική ανευθυνότητα, εκτεταμένη ανομία και διαφθορά, προτεραιότητα και ανοχή στα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα – είχαν καταλυτικό ρόλο και στην οικονομική κρίση. Σε αυτούς στηρίχθηκε η οικοδόμηση μιας οικονομίας που είχε εξαρχής ημερομηνία λήξης και που τώρα καταρρέει με πάταγο.

Ως κοινωνία χρωστάμε στον εαυτό μας ριζικές αλλαγές σε όλα όσα μας έκαναν τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης. Η αντίθεσή μας στο Μνημόνιο και τις πολιτικές της Τρόικας δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση νοσταλγία για τα προηγούμενα αδιέξοδα. Απέναντι λοιπόν στις αδιέξοδες συνταγές του Μνημονίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε ότι το κύριο είναι ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ με ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.

Στην εποχή του Μνημονίου οι επιθέσεις στο περιβάλλον κλιμακώνονται: Ακρωτηριασμός του σιδηροδρόμου, αποδιάρθρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, fast track, καθολική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με διαγραφή προστίμων πολλών δις ευρώ, εκτροπή των πόρων του Πράσινου Ταμείου υπέρ των δανειστών, βίαιη αλλαγή χρήσεων στη δημόσια γη, επικίνδυνοι θεσμοί όπως η πλήρως αδιαφανής «επιφάνεια» που εκχωρεί δημόσια γη για μέχρι 100 χρόνια, εκποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό, είναι μερικές μόνο από τις πιο επικίνδυνες όψεις.

Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι όμως το νέο μοντέλο ανάπτυξης που αρχίζει να προβάλλεται ως «διέξοδος».

  • ανεξέλεγκτες καταστροφικές εξορύξεις πρώτων υλών,
  • φαραωνικά “all inclusive” τουριστικά συγκροτήματα, αποκομμένα από την τοπική οικονομία
  • νέο κύμα τσιμέντου με 700.000 τουριστικές κατοικίες, και ασφυκτική οικοδόμηση ελεύθερων χώρων όπως το Ελληνικό.

Αν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, η Ελλάδα του 2020 και του 2030 θα είναι μια αδιέξοδη, αποικιακή σχεδόν οικονομία ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, χωρίς προοπτικές βιωσιμότητας. Θα μοιάζει έτσι πολύ περισσότερο με τη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του 1970, όταν επιβάλλονταν εκεί οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ., παρά με την Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Απέναντι σε όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούμε προτεραιότητες συνολικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας με:

  • βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου
  • απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη στα πλαίσια και της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
  • αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών
  • ανάπτυξη και διάχυση της πράσινης καινοτομίας σε όλους τους τομείς.

Επιμένουμε ότι άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αναδεικνύουμε τη δική μας αντιπρόταση για τα δημόσια οικονομικά, για τη διαφάνεια και τις «γκρίζες περιουσίες» από διαφθορά και φοροδιαφυγή, αλλά και για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο να γίνει η φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης, διεξόδου από την κρίση, στήριξης των θέσεων εργασίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Αρνιόμαστε το λαϊκισμό του «μικρού» ή «μεγάλου» κράτους. Τις δημόσιες δαπάνες τις θέλουμε ορθολογικές και επαρκείς, με ύψος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με πλήρη αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ και με ουσιαστικό αντίκρισμα για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Αποδοτική δημόσια διοίκηση και ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος, έχουν κεντρική θέση στις προτεραιότητές μας.

Επιμένουμε ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην απασχόληση, τις υπηρεσίες και τα αγαθά δεν αποτελούν δευτερεύοντα ζητήματα ή πολυτέλεια. Οι περικοπές που προωθούνται σημαίνουν αποδυνάμωση και συρρίκνωση των λίγων και ανεπαρκών προνοιακών και κοινωνικών προγραμμάτων και οδηγούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην εξαθλίωση. Όμως η πρόληψη, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε αρχικό στάδιο αλλά και η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων κοστίζει πολύ λιγότερο από τις εκ των υστέρων προσπάθειες αντιμετώπισης και θεραπείας προβλημάτων που έχουν ήδη διογκωθεί.

Η βίαιη υποτίμηση της εργασίας, δεν αποτελεί διέξοδο για μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και προωθούμε μείωση της φορολογίας της εργασίας, σταδιακή αύξηση της συμμετοχής της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ της χώρας με αντίστοιχη μείωση του μεριδίου των κερδών, εναλλακτικές λύσεις για να καλυφθεί η υστέρηση αποδοτικότητας μεγάλου μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων. Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, στηρίζουμε μια βιώσιμη πράσινη επιχειρηματικότητα, υπεύθυνη κοινωνικά και περιβαλλοντικά, με επίκεντρο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας. Έχουμε στο κέντρο των προτάσεων μας τη δημιουργία μιας ισχυρής Οικονομίας των Πολιτών, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες της συμβάλλουν στη δημιουργία πλούτου διαφορετικού από το χρηματικό, είναι παραγωγοί κοινωνικών δεσμών, αλληλεγγύης, εγγυητές για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, την ίδια στιγμή που δημιουργούν συλλογικά αγαθά και υπηρεσίες.

Το ζήτημα της δημοκρατίας έχει κεντρική θέση στην οπτική μας. Η ελλειμματική δημοκρατία της μεταπολίτευσης, όπου το πελατειακό κράτος αντάλλασσε ρουσφέτια με «λευκή επιταγή» στη χάραξη των υπολοίπων πολιτικών, είχε καταλυτικό ρόλο στην πορεία προς την κρίση. Οι πελατειακές λογικές επιβιώνουν και σήμερα χωρίς αντιρρήσεις από την τρόικα, είτε με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, είτε με πρακτικές όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η δημοκρατία όμως αντιμετωπίζει και νέες πολλαπλές απειλές. Καθώς το πελατειακό κομματικό σύστημα αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, σημαντικό μέρος της κοινωνίας εμφανίζει σημάδια εκφασισμού υποκύπτοντας στο λαϊκισμό και στρεφόμενο σε ακραίες επιλογές. Απέναντι στην, απαξίωση της ανοικτής κοινωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπίσουμε τις αξίες της δημοκρατίας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση πολίτη κράτους με βάση τη δικαιοσύνη, την ισονομία και την ανταποδοτικότητα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές τομές που θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών. Στην περίπτωση συνταγματικής αναθεώρησης, θα υπερασπιστούμε με τον πιο έντονο τρόπο τα πολιτικά δικαιώματα, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και το κοινωνικό κράτος, την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το σαφή διαχωρισμό των εξουσιών. Θα αγωνιστούμε για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων παραδοσιακών αλλά και νέων, όπως ψηφιακών και προσωπικής επιλογής αλλά και για την εξάλειψη προνομίων, όπως των βουλευτικών και την ατιμωρησία των υπουργών.

Όμως η κρίση είναι και ευρωπαϊκή και η λύση θα είναι κι αυτή ευρωπαϊκήή δε θα υπάρξει καθόλου. Η Ευρώπη έχει να διαλέξει είτε την ενίσχυση της συνοχής της σε κατεύθυνση πραγματικής ομοσπονδίας με κοινή οικονομικής πολιτικής, αλλά και δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνική συνοχή είτε την οπισθοχώρηση ή/και τη διάλυση.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δείχνουν να έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να συνδιαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είμαστε ευρωπαϊστές ή «αντιευρωπαίοι», αλλά Πολίτες της Ευρώπης. Και συμμετέχουμε στο πανευρωπαϊκό πράσινο κίνημα, που παρεμβαίνει ενεργά στις εξελίξεις, τόσο με προτάσεις όπως το «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας» και η ενιαία φορολόγηση του πλούτου με κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής όσο και με τη σταθερή και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα.

Επιδιώκουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ σήμερα, πέρα από τη συμβολική της σημασία, θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο ό,τι απομένει από την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα έδινε τεράστια οικονομική δύναμη στα γκρίζα συμφέροντα που έχουν βγάλει κεφάλαια και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που τοποθετηθήκαμε κατά της Δανειακής Σύμβασης, καθώς η τελευταία επιβάλλει στη χώρα μας ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που απειλούν να αποτελέσουν Οδικό Χάρτη για την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Ως πρώτο βήμα οι Οικολόγοι Πράσινοι εστιάζουμε ενδεικτικά σε δύο ιδιαίτερα αρνητικά σημείων της Δανειακής Σύμβασης, που αντιβαίνουν σε ευρωπαϊκές πολιτικές και παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και το ελληνικό Σύνταγμα:

  • Την προτεραιότητα των δανειστών στα εθνικά δημόσια έσοδα, απέναντι στις βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες.
  • Τη βίαιη παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  που τον διαμορφώνουν.

Είναι βέβαιο ότι η διάχυτη αποδοκιμασία προς το πολιτικό σύστημα θα καταγραφεί καταλυτικά στις ερχόμενες εκλογές. Παράλληλα όμως με την τιμωρία των υπευθύνων, κύριο πολιτικό ζητούμενο είναι μια νέα θετική πρόταση για να τερματίσουμε την ομηρία της χώρας στους δανειστές. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα με την αυτοπεποίθηση που δίνει η αλληλεγγύη, με την αξιοπρέπεια και την αισιοδοξία της κοινής προσπάθειας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την ψήφο των πολιτών ισχυρή πράσινη παρουσία στη νέα με στόχο να είμαστε μέρος μιας εναλλακτικής λύσης με:

  • Με Πράσινη Στροφή στην πραγματική και βιώσιμη οικονομία
  • Με πολιτικές μεταρρυθμίσεις για κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη και διεύρυνσης της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών.
  • Με μάχη για Ευρώπη της αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησής της
  • Με ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα βασίζει την ευημερία κυρίως στα συλλογικά αγαθά και όχι στην ατομική αγοραστική δύναμη.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου την επαύριο των εκλογών, με στόχο να υπάρξουν συνθέσεις και συναινέσεις που θα δρομολογήσουν βιώσιμες λύσεις για τη χώρα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με κοινωνική συνοχή και κοινοβουλευτική ομαλότητα.