Εξαρτήσεις

Εξαρτήσεις: μείωση της βλάβης

 

Η εμμονή στις πολιτικές καταστολής έχει αποτύχει και τα αποτελέσματα είναι τραγικά: οι έμποροι θησαυρίζουν, οι τοξικές ουσίες θερίζουν, ενώ χρήστες κάνναβης διώκονται ως εγκληματίες. Υποστηρίζουμε μια πολιτική ναρκωτικών που αντιμετωπίζει τον εθισμό ως συνολικότερο πρόβλημα υγείας, με σαφή διάκριση μεταξύ ψυχικής και σωματικής εξάρτησης.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε:

  • Αλλαγή νομοθεσίας και πολιτικής με κριτήριο την ελαχιστοποίηση της βλάβης και όχι την καταστολή. Διεκδικούμε πολιτικές ανάλογες με τις επιπτώσεις κάθε ουσίας, αποποινικοποίηση της χρήσης, ανοχή στην αυτοκαλλιέργεια για προσωπική χρήση, κρατικά ελεγχόμενη χορήγηση των ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους, πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους απεξάρτησης με αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας.
  • Νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της εμπορίας της κλωστικής κάνναβης (sativa).
  • Κέντρα άμεσης βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτές και πρώην χρήστες.
  • Εκπαίδευση του μέγιστου δυνατού αριθμού πρώην χρηστών για συμμετοχή τους σε όλα τα σχετικά προγράμματα και στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων.