Φορολογική Μεταρρύθμιση

Να φορολογηθεί ο πλούτος, να γίνει η φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης και Πράσινης Στροφής

 

Η Ελλάδα έχει σήμερα τη βαρύτερη φορολογία στα είδη πρώτης ανάγκης και την ελαφρύτερη στις μεγάλες περιουσίες. Στη Γαλλία οι φόροι περιουσίας ήταν το 2011 πάνω από 4% του ΑΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,5% κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα μόλις 1,5%. Το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα, με μηδενικό αφορολόγητο και με ενιαίο συντελεστή για φτωχούς και πλούσιους, προσβάλλει κάθε έννοια δίκαιης κατανομής των βαρών. Οι επιπλέον φόροι της τελευταίας διετίας πνίγουν την οικονομία και φορτώνουν στους έντιμους φορολογούμενους το κόστος της φοροδιαφυγής των υπόλοιπων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε επαρκή φορολογικά έσοδα με δίκαιη κατανομή των βαρών και με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους ως οικονομικών εργαλείων. Η φορολογία χρειάζεται να ανασχεδιαστεί ριζικά σε ένα νέο πλαίσιο, με:

  • Ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια, κάθαρση και μηδενική ανοχή στη  φοροδιαφυγή.
  • Θεσμικές δικλείδες που να κλείνουν τα περιθώρια για «μαύρο χρήμα», με μέτρα όπως η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών στα ακίνητα με παράλληλη μείωση φορολογικών συντελεστών ώστε να μην αυξηθεί η φορολόγηση.
  • Φορολογικούς κανόνες διαφανείς, απλούς, κατανοητούς και εφαρμόσιμους από όλους.
  • Κοινό πλαίσιο φορολογικής πολιτικής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και των χρηματαγορών, κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και τερματισμό του σημερινού φορολογικού ανταγωνισμού των χωρών μελών υπέρ των επιχειρήσεων.

Καταθέτουμε λοιπόν έξι βασικές προτάσεις:

– Έμφαση στη φορολογία του πλούτου: Περιουσιολόγιο και «Πόθεν Έσχες» για όλους, προοδευτικοί συντελεστές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνυπολογισμός και των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφορολόγητο ίσο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο. Δυνατότητα επιπλέον αφορολόγητων ποσών για ακίνητα που θα διατίθενται για προγράμματα αναζωογόνησης της υπαίθρου ή και για εξοχικά που θα συμμετέχουν σε οργανωμένα κοινωνικά προγράμματα διακοπών. Η φορολογία στα ακίνητα να μπορεί να πληρώνεται και με εκχώρηση ποσοστού της ψιλής κυριότητας, με δυνατότητα επαναγοράς. Η φορολογία των κερδών θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2005. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην κοινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για αυτοτελή φορολόγηση με 25% των εισοδημάτων από ενοίκια και μερίσματα εταιριών, καθώς αφαιρεί φορολογικά βάρη από τους «έχοντες» και επιβαρύνει περαιτέρω πολίτες με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες.

– Περιβαλλοντικοί φόροι εισοδηματικά ουδέτεροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, σχεδιασμένοι κυρίως ως εργαλεία ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, όπως γίνεται ήδη με τους ενεργειακούς φόρους σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Τα έσοδά τους να επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία: μέρος τους να χρηματοδοτεί την κοινωνική ασφάλιση, ώστε τα πρώτα 100-200 ευρώ κάθε μηνιαίας μισθοδοσίας να απαλλαγούν από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, με παράλληλη ενίσχυση και των επιδομάτων ανεργίας. Τα υπόλοιπα να διατεθούν εξ ολοκλήρου σε προώθηση πράσινων εναλλακτικών λύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και την προστασία του περιβάλλοντος.

– Ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία, με αύξηση του αφορολόγητου στο Φόρο Εισοδήματος και με μείωση έμμεσων φόρων με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Οι ελαφρύνσεις θα στηριχθούν στα πλεονάσματα που θα δημιουργήσουν η φορολογία των περιουσιών, η αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων και η ισότιμη φορολόγηση της Εκκλησίας (αλλά και των άλλων θρησκευτικών οργανισμών).

– Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. Πέρα από το διαχωρισμό σε είδη πρώτης ανάγκης και πολυτελείας, να διαβαθμιστεί και με βάση την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον (όπως βιολογικά προϊόντα, μονώσεις κτιρίων, συσκευές ενεργειακής κλάσης Α++), με υψηλή συνεισφορά εργασίας, ή με σχετικά μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία (όπως όλες οι επισκευαστικές εργασίες). Με τα ίδια κριτήρια να σχεδιαστούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

– Κανόνες δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών: Για τις βασικές δαπάνες διαβίωσης και τις επισκευαστικές εργασίες, πλήρης έκπτωση δαπανών μέχρι ένα ανώτατο όριο. Έκπτωση και για δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ και μονώσεις κατοικίας, αλλά και (υπό όρους) για κάλυψη ζημιών σε μικρομεσαία προσωπική επιχείρηση ή ΕΠΕ. Για τα υψηλά εισοδήματα, διατήρηση μόνο των φοροαπαλλαγών που αποτελούν κίνητρα για συγκεκριμένες δράσεις.

– Προστασία  των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης. Ειδικό, ευνοϊκότερο καθεστώς για τις κοινωνικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με δικλείδες διασφάλισης από καταχρήσεις επιχειρήσεων με εικονικά μόνο κοινωνικό χαρακτήρα.