Δικαιώματα των ζώων

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα ζώα αναγνωρίζονται ως συναισθανόμενα όντα και τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις για την ευζωία τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιζόμαστε για τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων και για τον τερματισμό της βάρβαρης μεταχείρισής τους, ώστε να πάψουν να θεωρούνται ως διακοσμητικά ή αναλώσιμα. Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα συνολικότερο σχέδιο προστασίας μέσω ολοκληρωμένης νομοθεσίας που να συμπεριλαμβάνει όλα τα ζώα όπως κατηγοριοποιούνται από την πολιτεία. Η κατηγοριοποίηση αυτή βασίστηκε στη «χρήση» τους για τον άνθρωπο και αφορά τα: ζώα συντροφιάς, γουνοφόρα, παραγωγικά, ελεύθερα ζώα στη φύση, ζώα που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία, για πειράματα και ζώα εργασίας.

Η βία, σε όλες τις μορφές της, απέναντι στα ζώα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Στηρίζουμε τη δημιουργία φορέων που έχουν ως στόχο την προστασία των ζώων. Ταυτοχρόνως, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες πολιτών για την ανάπτυξη της φιλοζωίας στη χώρα μας. Κρίνουμε απαραίτητη τη δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης στους πολίτες με την προώθηση μέτρων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την προαγωγή της φιλοζωίας αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει κρίσεις και χρόνια προβλήματα με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης.

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες πολιτών και φορέων καθώς και των Οικολόγων Πράσινων για την απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στη χώρα μας έφεραν θετικό αποτέλεσμα με την ψήφιση του νόμου 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις ζώων σε τσίρκα, θιάσους, επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιγνιδιών, πίστας αυτοκινήτων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών, ή άλλων εκδηλώσεων αλλά και σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, καταστήματα πώλησης ζώων, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει όλα τα ζώα στα τσίρκα και η δεύτερη παγκοσμίως, γεγονός που βεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση όπου επικρατούν οι κακοποιήσεις ζώων αλλά και η αδιαφορία.

Με τη βοήθεια του νέου νόμου, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να σταματήσει η παράνομη λειτουργία δελφινάριου στην Αττική και οι παραστάσεις των δελφινιών που συνεχίζονται λόγω της αδράνειας της πολιτείας. Ταυτοχρόνως, προωθούμε και το αίτημά μας για απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στη χώρα μας. Είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία ζωολογικών πάρκων όπου η εμπορευματοποίηση των ζώων, οι αφύσικες συνθήκες διαβίωσης και ο χρόνιος εγκλεισμός τους στέλνουν λανθασμένα μηνύματα ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες και προωθούν το εμπόριο της “άγριας ή ελεύθερης” ζωής. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία καταφυγίων και κέντρων περίθαλψης “άγριων ή ελεύθερων” ζώων σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Για τα ζώα συντροφιάς υποστηρίζουμε τα μέτρα που αναφέρονται στο νέο νόμο και περιλαμβάνουν τη δημιουργία διαδικτυακής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, τον καθορισμό των υποχρεώσεων των δήμων για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την εμπλοκή των φιλοζωικών σωματείων σε συνεργασία με τους δήμους, την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνίατρους, την απαγόρευση πώλησης, εμπορίας και παρουσίασης-διακίνησης μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικού υλικού όπου απεικονίζονται πράξεις βίας εναντίον ζώων, και την αύξηση των ποινών και προστίμων για κακοποίηση και θανάτωση ζώων. Ταυτοχρόνως, θεωρούμε προβληματική την υποχρεωτική σήμανση σε περιπτώσεις δημοσίευσης αγγελιών για υιοθεσία ζώων συντροφιάς καθώς αυτό επιβαρύνει σημαντικά όσους περισυλλέγουν ζώα και τα περιθάλπουν προσωρινά. Επίσης, η σήμανση των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική δεδομένου ότι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία αδέσποτων ζώων στην επαρχία. Επιδιώκουμε την απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα και λαϊκές αγορές, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα και στην εγκατάλειψή τους. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα συντροφιάς, τα σημαντικά οφέλη των στειρώσεων, την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων και τις ποινές και πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος σε περιπτώσεις εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε από θέση αρχής την κατάργηση της χρήσης ζώων για την παραγωγή γούνας. Ζητάμε από την πολιτεία να θέσει τέλος στις επιδοτήσεις της βιομηχανίας της γούνας, ενός κλάδου που στηρίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται όλο και περισσότερο λόγω της ωμής βίας και της θανάτωσης ζώων για τη δημιουργία ενός προϊόντος που συμβολίζει την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Επιπλέον, πρέπει να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και να προωθηθούν, όπως αναγράφεται ήδη στο ΦΕΚ 1472 του 2003, εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες δεν βασίζονται στη βία. Η πολιτική που ακολουθείται με την ικανοποίηση των αιτημάτων του συγκεκριμένου κλάδου που επιβαρύνει το περιβάλλον, προωθεί την κακοποίηση των ζώων, και καταδικάζεται από την κοινή γνώμη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα/μοντέλο μιας βιώσιμης κοινωνίας με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα. Ο ρόλος της πολιτείας θα πρέπει να αφορά τη χάραξη στρατηγικής για τη μετάβαση σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες στην περιφέρεια.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη θανάτωση ζώων για ψυχαγωγία ή άθληση. Ζητάμε ολοκληρωμένες πολιτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων από το κυνήγι, που, εκτός άλλων, προκαλεί σοβαρή υποβάθμιση στο περιβάλλον. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία περιορισμού του κυνηγιού γι’ αυτό και απαιτούμε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, την ενημέρωση των κυνηγών για ευαίσθητα οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη και την εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με τις συνέπειες της θήρας στα δασικά και άλλα φυσικά οικοσυστήματα. Το αίτημά μας για απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Υμηττό έγινε ήδη πραγματικότητα, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νομό Αττικής όπου, λόγω της εξάπλωσης του αστικού ιστού, η πανίδα έχει περιοριστεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ την απαγόρευση της διακίνησης προϊόντων που έχουν παραχθεί μετά από δοκιμές σε ζώα, με κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων. Ταυτοχρόνως, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες απορρίπτουν τα πειράματα στα ζώα ως μη αποδεκτά από ηθικής πλευράς αλλά επανεξετάζεται και η επιστημονική τους αξιοπιστία. Ζητάμε από τα ερευνητικά, ιατρικά και πανεπιστημιακά κέντρα της χώρα μας την άμεση προώθηση εναλλακτικών μεθόδων έρευνας που ήδη εφαρμόζονται ευρέως με σκοπό την αντικατάσταση των ζώων.

Συχνά τα ζώα εργασίας γίνονται αντικείμενα σκληρής εκμετάλλευσης είτε σε συνθήκες εργασίας είτε στον ιππόδρομο. Ζητάμε την εφαρμογή της καταγραφής των ζώων και της επιβολής αυστηρών ποινών και προστίμων για τυχόν κακοποιήσεις, την ίδρυση καταφυγίων για τα εγκαταλειμμένα και άρρωστα ζώα και την αυστηρή παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης των αλόγων του ιπποδρόμου. Είμαστε αντίθετοι με την εκμετάλλευση των ιπποειδών (και συγκεκριμένα πόνυ) που περιφέρονται σε πανηγύρια, πλατείες, κ.α., για εμπορικούς σκοπούς.

Η νομοθεσία για τα παραγωγικά ζώα ορίζεται από την ΕΕ. Τεράστιος αριθμός ζώων εκτρέφονται, μεταφέρονται, και σφάζονται κάτω από φρικτές συνθήκες. Η εκτροφή παραγωγικών ζώων αποτελεί παράγοντα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού, στη ρύπανση των υδάτινων πόρων, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των βιοτόπων, στην υποβάθμιση του εδάφους, κ.α. Ζητάμε τον περιορισμό της εντατικής εκτροφής στη χώρα μας, τη μείωση των εισαγωγών ζωικών προϊόντων και την αυστηρή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης, τη μεταφορά και τη σφαγή των ζώων. Η αντικατάσταση του τωρινού, μη βιώσιμου μοντέλου εντατικής εκτροφής, με την εκτατική εκτροφή και ελεύθερη βοσκή κρίνεται απαραίτητη για λόγους ευζωίας των ζώων αλλά και βιωσιμότητας. Είμαστε πλήρως αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο που αφορά την κλωνοποίηση και τα γενετικά τροποποιημένα ζώα.

Η τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση κρέατος προβλέπεται να διπλασιαστεί πριν το 2050 λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει τροφοδοτηθεί από τον πολλαπλασιασμό των εντατικών βιομηχανοποιημένων εκτροφείων και ιχθυοτροφείων, με ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων να προέρχονται από βιομηχανικά συστήματα παραγωγής όπου τα ζώα είναι έγκλειστα. Ζητάμε την αλλαγή του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου με σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, δεδομένου ότι η κτηνοτροφία, και ειδικά η εντατική εκτροφή, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αποτελεί τρομερή σπατάλη πόρων και ενέργειας, οδηγεί στην αρπαγή γης από αναπτυγμένες χώρες και εντείνει την παγκόσμια φτώχεια. Επιπλέον, οι κακές επιλογές στη διατροφή μας έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το εύκρατο κλίμα της χώρας μας και οι δυνατότητες που μας προσφέρει μαζί με οικονομικά κίνητρα για τη στροφή στη βιολογική γεωργία, την ενημέρωση των πολιτών και της νέας γενιάς για τα οφέλη των φυτικών τροφών και την προώθηση βιώσιμων λύσεων μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια για το μέλλον.

Είναι γεγονός ότι η σημερινή κρίση έχει εντείνει την ανεπαρκή λειτουργία ενός ήδη προβληματικού ελεγκτικού μηχανισμού. Η έλλειψη ελέγχων αυξάνει τις κακοποιήσεις ζώων και οδηγεί ουσιαστικά στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας, γεγονός το οποίο εκθέτει τη χώρα αλλά και υποβιβάζει το επίπεδο ζωής όλων μας. Σε αυτό το πλαίσιο η αναγνώριση και ανάδειξη του εθελοντικού δυναμικού που τόσο έχει συμβάλλει στην προστασία των ζώων θα οδηγήσει στην περαιτέρω κινητοποίηση των πολιτών. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η ευθύνη που βαραίνει την πολιτεία για την άμεση αλλαγή νοοτροπίας αλλά και τη θέσπιση νόμων που θα προστατεύσουν τα ζώα από τη συνεχή σκληρή κακοποίησή τους. Επιδιώκουμε τα δικαιώματα των ζώων να μπουν στην πολιτική ατζέντα και να κατοχυρωθούν νομικά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία, που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως αισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν.